Мобилно меню

Интригата във Varna Channel Cup се заплете

Медалистите ще станат ясни след последните гонки днес, награждаването се очаква след 17 часа, на Морска гара
Интригата във Varna Channel Cup се заплете

Въпреки, че западният вятър попречи третият ден на регата Varna Channel Cup в събота да започне с обещания старт на спинакер в канала, красиви гледки все пак имаше. По време на двете проведени гонки за деня, вятърът беше променлив и даде възможност на екипажите да покажат пълния арсенал от умения по и срещу вятъра.

При бързите лодки, клас ORC A, продължава да води Evil Woman с шкипер Петър Димитров (Melges 32), следвана от Шоколад (FARR 40 ONE-DESIGN) с шкипер, швейцарецът Франсоа Боп. Шоколад спечели двете гонки вчера, но все още има да наваксва в генералното класиране. За Шоколад днешният ден ще се окаже решаващ. След като изоставаше в класирането, яхтата с шкипер Франсоа Боп навакса след вчерашните много силни стартове, и се превърна в един от претендентите за купата. Трети е екипажът домакин- LZ Yachting 1991 (Grand Soleil 42R) с шкипер Лъчезар Братоев.

В клас ORC B водачи са Шимазен на Станислав Попчев, Маджика с шкипер Демир Иванов и Теодора с шкипер Мирослав Шопов.

Класирането в ORC P е както следва: UK Sailmaker на първа временна позиция с шкипер Михаил Копанов, Mint Milk на Калин Георгиев втори и временно трето място за Metch с шкипер Боян Костов, въпреки че вчера бяха декласирани заради сблъскване на знака.

ORC класовете се затварят с ORC C и следното временно класиране: Проксима (Свилен Дойков), Тера Дулор (Ивайло Вълчев), Уайт Уинг (Калоян Симеонов).

Днес предстои последният състезателен ден на Varna Channel Cup, в който варненци и гости града ще могат да наблюдават екипажите от Централния плаж и Морската градина. Награждаването ще е след 17ч. на Морска гара. Събитието се организира от LZ Yachting 1991 в партньорство с Община Варна.

В тазгодишното издание на регатата участват близо 40 яхти.

2023 © Варна е / снимки: Varna Channel Cup; Морско око

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е