Мобилно меню

Обявиха варненки за №1 в артистичното плуване

Далия Пенкова и Саша Митева, водени от треньора Галина Георгиева, представиха България достойно на европейски и световни форуми през 2023-та
Обявиха варненки за №1 в артистичното плуване

Дуетът в синхронното плуване на варненския клуб "Аква спорт" - Далия Пенкова и Саша Митева, беше избран за №1 у нас от Българската федерация плувни спортове, която отличи най-изявените си състезатели през изминалата година. За плувец №1 бе избран Петър Мицин, а при скоковете във вода Ива Ереминова бе определена за най-добър състезател. 

Треньорката на Далия Пенкова и Саша Митева, както в "Аква спорт", така и в националния отбор на България - Галина Георгиева, бе определена за треньор №1 в артистичното плуване за изминалата година. Въпреки признанието, Георгиева не скри разочарованието си от отношението към спорта с остър коментар в социалните мрежи.

"Определиха ни за спортисти и треньор номер 1 на България по артистично плуване за 2023 г. За съжаление БФПС НЕ ни допуска до участие в Световното първенство в Доха, въпреки покритите нормативи и медали. Също така Община Варна счита, че ние НЕ СМЕ достойни, за да бъдем в десятката на града за 2023-та. Интересно колко елитни спортисти има в нашия град..."

Далия Пенкова и Саша Митева, водени от треньора Галина Георгиева представиха България достойно на Световната купа в Египет, на Европейските игри в Краков и на Световното първенство във Фукуока през 2023-та, като на Европейските игри бяха сред финалистките - постижение, което е уникално за България от 24 години насам.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Варненец завоюва три медала от европейското по плуване

Максим Манолов спечели сребро на 100 м бруст и бронз на 50 и 200 м в същата дисциплина
Варненец завоюва три медала от европейското по плуване

Състезателят на ПСК Черно море Максим Манолов спечели сребърен медал в дисциплината 100 м бруст на европейското за юноши и девойки в Литва. Личен треньор на вицешампиона е Никола Петров.

Варненецът зае второ място на почетната стълбичка заедно с испанския плувец Кадевал Микола, който спря хронометрите на същото време като на българина – 1,01.10 мин.

Манолов обърна първи след първата дължина, но не успя да задържи лидерската позиция до края.

За възпитаника на Никола Петров това бе трето отличие на еврошампионата в Литва – по-рано Максим Манолов завоюва и два бронзови приза на 50 и 200 м бруст.

2024 © Варна е