Мобилно меню

Обявиха варненки за №1 в артистичното плуване

Далия Пенкова и Саша Митева, водени от треньора Галина Георгиева, представиха България достойно на европейски и световни форуми през 2023-та
Обявиха варненки за №1 в артистичното плуване

Дуетът в синхронното плуване на варненския клуб "Аква спорт" - Далия Пенкова и Саша Митева, беше избран за №1 у нас от Българската федерация плувни спортове, която отличи най-изявените си състезатели през изминалата година. За плувец №1 бе избран Петър Мицин, а при скоковете във вода Ива Ереминова бе определена за най-добър състезател. 

Треньорката на Далия Пенкова и Саша Митева, както в "Аква спорт", така и в националния отбор на България - Галина Георгиева, бе определена за треньор №1 в артистичното плуване за изминалата година. Въпреки признанието, Георгиева не скри разочарованието си от отношението към спорта с остър коментар в социалните мрежи.

"Определиха ни за спортисти и треньор номер 1 на България по артистично плуване за 2023 г. За съжаление БФПС НЕ ни допуска до участие в Световното първенство в Доха, въпреки покритите нормативи и медали. Също така Община Варна счита, че ние НЕ СМЕ достойни, за да бъдем в десятката на града за 2023-та. Интересно колко елитни спортисти има в нашия град..."

Далия Пенкова и Саша Митева, водени от треньора Галина Георгиева представиха България достойно на Световната купа в Египет, на Европейските игри в Краков и на Световното първенство във Фукуока през 2023-та, като на Европейските игри бяха сред финалистките - постижение, което е уникално за България от 24 години насам.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е