Мобилно меню

Плувци от България и Турция вече се записаха за маратон Галата – Варна

Онлайн регистрацията ще спести време на участниците и ще им даде възможност да получат намаление от таксата за участие
Плувци от България и Турция вече се записаха за маратон Галата – Варна

Близо месец остава до старта на 83-тото издание на плувния маратон Галата – Варна, но 35 плувци от България и Турция вече са се записали за участие. Онлайн регистрацията стартира на 1 юли и продължава до 17 часа на 3 август. Ако се запишете по този начин ще спестите време в деня на старта, а и ще получите отстъпка от таксата за участие, която е 30 лева, но при онлайн регистрация ще дължите 20 лева. Важно е да знаете, че трябва да попълните само една онлайн форма за регистрация – на български, руски или английски, тъй като записаните повече от веднъж ще бъдат отстранявани от списъка. Онлайн регистрация за плувния маратон Галата – Варна може да направите ТУК.

Следете за надпис „вие се регистрирахте успешно за маратона“, което указва, че сте изпълнили процедурата успешно.

83-тото издание на плувния маратон Галата – Варна, който е най-старата масова проява по плуване у нас, ще е на 6 август. Организатори на състезанието са Военноморските сили на Република България, община Варна и ПСК "Черно море".

В миналогодишното издание на проявата участваха 209 плувци от 11 държави, а победители станаха варненците Калина Николаева и Антоний Моралийски.

Победителите в 83-ото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си разпределят награден фонд от 6800 лв. Заелите първо място при мъжете и жените ще получат по 1000 лева, класиралите се на второ място – по 700 лева, финиширалите трети – по 500 лева, за четвърто място – по 400 лева, пето място – по 300 лева и 6 място – по 200 лева. С парични награди по традиция се отличават и най-добре представили се варненци при мъжете и жените – те ще получат по 100 лева. По 200 лв. бонус получават и най-добре представилият се плувец с увреждания, както и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона през годините.

Българският червен кръст ще предостави две награди на млади варненци в маратона Галата – Варна. Момиче и момче до 18 г., които финишират с най-добро време, ще бъдат включени в безплатен курс по водно спасяване.

Ето и пълния регламент на маратон Галата – Варна

В 83-тия традиционен международен плувен маратон нос Галата – Варна могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 2011 г. и по-големи.

Всеки участник трябва да е преминал предсъстезателен медицински преглед не по-рано от 3 дни преди старта (извършен най-рано на 03 август 2023 г.). Прегледът се удостоверява със съответен документ, който се представя за проверка преди старта.

Всеки участник подписва декларация по образец, публикувана в сайта на маратона. Декларацията се разпечатва, подписва и представя на старта. За плувците под 18 г. декларацията се подписва от родител.

Всеки участник подписва декларация – съгласие за предоставяне и обработка на личните данни, публикувана в сайта на маратона. Организаторите гарантират, че данните ще се използват само за целите на маратона.

Новото рибарско пристанище "Карантината" е сборният пункт на маратона Галата – Варна 2023. Входът на пристанището е точно срещу паметника.

За улеснение на плувците, които нямат транспорт, във времето от 7,00 до 8,00 ч на интервал от 10 минути от Катедралата ще тръгва по един специален автобус, обозначен с информационна табела за маратона.

Заявката за участие е от 6,30 до 9,00 ч.

Важно!

В 9.00 ч. записването окончателно се прекратява, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат допуснати до участие!

Стартът ще бъде даден в 9,30 ч след инструктаж.

Участието е индивидуално.

Разстоянието може да бъде преплувано със свободно избран стил, но без никакви помощни средства.

По време на плуването не се разрешава приемането на каквито и да е хранителни, питейни, медикаментозни и други средства.

100 минути след първия пристигнал на финала маратонът официално се затваря и участниците са длъжни да напуснат трасето, като се качат в съпровождащите плавателни средства.

Всеки участник е длъжен да спазва мерките за безопасност, наложени от епидемичната обстановка в страната към датата на провеждане на маратона.

Съдиите от лодките коригират участниците в случай на по-големи отклонения от маршрута.

Състезатели, които се нуждаят от медицинска или друга помощ или желаят да прекратят плуването, задължително трябва да дадат знак с многократно движение с изпъната ръка на ляво и дясно.

Всички, преплували разстоянието от нос Галата до Варна в определеното време, получават закуска и напитка, удостоверение за успешно преплуване и фланелка.

При неподходящи метеорологични условия, организаторите си запазват правото да отложат проявата.

Плувци, които се регистрират онлайн повече от веднъж, ще бъдат заличавани от списъка.

Таксата за участие за регистрираните онлайн е 20 лв/10 евро.

За онези, които нямат онлайн регистрация в определения срок, таксата участие ще бъде 30 лв./15 евро.

2023 © Варна е

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е