Мобилно меню

Плувци от Силистра и София триумфираха в маратона Галата - Варна

Антоний Моралийски и Лора Великова от ПСК "Астери" са най-предно класиралите се варненци
Плувци от Силистра и София триумфираха в маратона Галата - Варна

216 състезатели от България, Белгия, Турция, Великобритания, Германия, Нидерландия, Русия и Армения участваха 83-тото издание на най-стария плувен маратон у нас Галата – Варна. Стартът бе даден сутринта от рибарско пристанище Карантината.

Кметът на Варна Иван Портних награди победителите при мъжете. Първи се класира Дарен Кирилов от „Доростол“ (Силистра) с време 55 минути и 30 сек. Той участва за първи път в състезанието. На второ място се нареди Антоний Моралийски от спортен клуб „Астери“ (Варна) с резултат 56 минути и 31 сек, а трети е съотборникът му Ясен Бонев в време 56 минути и 40 сек.

При жените с най-добро време финишира Габриела Георгиева от София, която преплува дистанцията за 58 минути и 11 сек. Второто място зае Калина Захариева от Благоевград с време 58 минути и 11 сек, а на трето място се класира Лора Великова от спортен клуб „Астери“ Варна – с време 1.05.50 ч.

Плакети с логото на състезанието получиха от кмета Иван Портних и тримата състезатели от побратимения на Варна град Рощок, които взеха участие в маратона - Денис Вой и Янис Дамън, които се състезаваха при мъжете и Дьорте Камрау, която се класира на шесто място при жените.

Организатори на събитието са Община Варна, ВМС на Република България и плувен клуб „Черно море“.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Варненецът Александър Григоров спечели Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г.

Състезателят на СК "Черно море - Бриз кану-каяк" беше безапелационен на 500 м, а по-малко от четири стотни го разделиха от втора за него световна титла на 200 метра
Варненецът Александър Григоров спечели Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г.

Състезателят на варненския клуб "Черно море - Бриз кану-каяк" Александър Григоров е световен шампион след участието си в Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г. На гребния канал в Пловдив, варненецът стана безапелационен победител в дисциплината едноместно кану на 500 м. с време 1:59:540, като остави на повече от шест секунди след себе си втория - поляка Симон Цайбъл. Бронза грабна украинецът Олександър Гълъбов.

В дисциплината едноместно кану на 200 м. след невероятно оспорвана битка и фотофиниш Григоров е световен вицешампион, като по-малко от четири стотни го разделиха от втора за него световна титла.

СК "Черно море - Бриз кану-каяк" имаше още един представител на световното първенство в Пловдив - Стелян Железов, който спечели два бронзови медала в едноместния каяк на 200 м. и на 500 м. след безупречно изпълнени тактически пробягвания.

2024 © Варна е