Мобилно меню

Плувци от Силистра и София триумфираха в маратона Галата - Варна

Антоний Моралийски и Лора Великова от ПСК "Астери" са най-предно класиралите се варненци
Плувци от Силистра и София триумфираха в маратона Галата - Варна

216 състезатели от България, Белгия, Турция, Великобритания, Германия, Нидерландия, Русия и Армения участваха 83-тото издание на най-стария плувен маратон у нас Галата – Варна. Стартът бе даден сутринта от рибарско пристанище Карантината.

Кметът на Варна Иван Портних награди победителите при мъжете. Първи се класира Дарен Кирилов от „Доростол“ (Силистра) с време 55 минути и 30 сек. Той участва за първи път в състезанието. На второ място се нареди Антоний Моралийски от спортен клуб „Астери“ (Варна) с резултат 56 минути и 31 сек, а трети е съотборникът му Ясен Бонев в време 56 минути и 40 сек.

При жените с най-добро време финишира Габриела Георгиева от София, която преплува дистанцията за 58 минути и 11 сек. Второто място зае Калина Захариева от Благоевград с време 58 минути и 11 сек, а на трето място се класира Лора Великова от спортен клуб „Астери“ Варна – с време 1.05.50 ч.

Плакети с логото на състезанието получиха от кмета Иван Портних и тримата състезатели от побратимения на Варна град Рощок, които взеха участие в маратона - Денис Вой и Янис Дамън, които се състезаваха при мъжете и Дьорте Камрау, която се класира на шесто място при жените.

Организатори на събитието са Община Варна, ВМС на Република България и плувен клуб „Черно море“.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е