Мобилно меню

Регатата "Кор Кароли" започва на 13 август

Награждаването на победителите ще е навръх празника на Варна
Регатата "Кор Кароли" започва на 13 август

Двадесет и третото издание на регатата "Кор Кароли" ще се проведе във Варна в периода 13-15 август. Финалът на тазгодишното издание е съчетано и с изпращането на българския ветроходец – Павлин Надворни, който на Празника на Варна - 15 август, ще отплава от Морска гара - Варна, за да вземе участие в околосветската регата за самотни мореплаватели "Global Solo Challenge".

Регатата "Кор Кароли" е създадена в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин, обиколил земното кълбо с яхта през 1976 – 1977 г. От създаването си през 2001 година досега, регата носеща името на яхтата на кап. Георгиев, с която той осъществява своето плаване, се е наложила като най-зрелищното състезание за килови яхти провеждано в страната.  

Ето и пълната програма за регата "Кор Кароли" 2023:

13 август: 9.00 ч. - Старт гонка 2   Св. Влас - Варна

14 август: 9.00 ч. - Старт гонка 3 Варна – "Аладжа банка" - Варна

15 август: 11.00 ч. - Иншорни гонки за Денят на Варна, в залива пред града като атракция за празника; 18.30 ч. - Награждаване и закриване на регатата; 19.00 ч. - Церемония по изпращане на Павлин Надворни за участието му в регата "Global Solo Challenge"

2023 © Варна е / снимки: Регата Кор Кароли

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е