Мобилно меню

В трето европейско първенство за година ще плува варненката Тея Николова

Шампионатът ще е в Румъния от 5 до 10 декември
В трето европейско първенство за година ще плува варненката Тея Николова

Състезателката на шампиона ПСК Черно море Тея Николова ще плува на трето европейско първенство в рамките на една година. От 5 до 10 декември варненката, която се готви под ръководството на главния треньор на клуба Никола Петров, ще участва в европейското на малък басейн в Румъния. 

В шампионата ще се включат общо петима българи. Освен Тея, сред най-силните плувци на Европа ще се изявят още световният рекордьор Петър Мицин, Калоян Левтеров, Габриела Георгиева и Диана Петкова. Състезанието ще бъде излъчвано по БНТ 3, като сутрешните сесии стартират в 9,30 часа, а финалите са от 18 часа. Българите са на румънска земя от петък. 

„Участието ми на европейското в Румъния е голяма крачка, свързана с развитието ми като състезател. Горда съм от себе си, че успях да стигна дотук. Това е третото ми европейско в рамките на годината! Вълнувам се много, за пръв път ще се състезавам в категорията жени - тръпката е различна, но това не ме притеснява толкова много”, коментира Тея Николова преди началото на шампионата.

Състезателката на ПСК Черно море покри норматив за европейското още през април, по време на държавното отборно първенство в Бургас, а миналата седмица по време на републиканското затвърди резултата си.  

„В Румъния ще плувам на 50 и 100 м бруст - дисциплините, в които се чувствам най-спокойна и съм най-конкурентна на останалите състезатели. Целта ми е на първо място да изплувам дистанциите по възможно най-добрия начин, да подобря личните си постижения от миналата седмица и да се представя на ниво. Разбира се, в главата ми се върти идеята за полуфинали и финали, но това зависи и от конкуренцията”, отбеляза Тея Николова. 

„Подготовката ми премина чудесно, доволна съм от постигнатите резултати, чувствам се във форма и съм готова да се състезавам. С отбора имахме лагер на „Спорт Палас” за 10 дни, точно преди държавното, за да свикнем с 25-метровия басейн. След това продължих да тренирам и по време на състезанието, плувах и на закрития басейн на комплекс „Приморски”. В София тренирах заедно с целия национален отбор, а в Румъния сме няколко дни преди старта на европейското”, обобщи варненката. 

„Това е първото голямо състезание за Тея при жените и само по себе си е невероятно постижение, както за клуба, така и за нея като състезател от гледна точка на опита, който ще придобие - той ще помогне за цялостното ѝ развитие. Перфектно начало за Тея на световната сцена!”, убеден е личният треньор на състезателката – Никола Петров.

 

2023 © Варна е / снимки: Личен архив на състезателката

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е