Мобилно меню

Варна приема Балканиада по скокове във вода

Паралелно ще тече и турнирът за Купа "Варна", двете състезания са на басейн Приморски от 6 до 9 юли
Варна приема Балканиада по скокове във вода

Над 110 млади плувци от 7 държави участват в Балканиадата за юноши и девойки, както и във Втория международен турнир по скокове във вода за Купа "Варна".  Състезанията се провеждат в плувен комплекс "Приморски" от 6 до 9 юли.

Значимото събитие се провежда със съдействието на община Варна. Кметът Иван Портних изказа поздравления към организаторите от Българската федерация по плувни спортове и най-вече към нейния представител Георги Чобанов, който е организиран с провеждането на състезанията на басейн Приморски и ще бъде главен съдия.

„Вярвам, че нашите спортисти ще се представят отлично!“, коментира Портних.

Той съобщи също, че в подкрепа на водните спортове във Варна, общината работи по изграждането на два нови басейна - в район Младост, Възраждане 2 (до ОУ Никола Вапцаров) и в Аспарухово - до минералния извор. Предстои също да бъде поставено покривало на басейн "Юлиян Русев", за да се гарантират по-добри условия за тренировките там.

В интервю за Радио Варна Георги Чобанов от Българската федерация по плувни спортове изказа възхищението си към отличното ниво на базата в комплекс Приморски и благодари за разбирането, което варненските клубове, които тренират там, проявяват по време на провеждане на Балканиадата. Той разкри, че с най-многолюдна делегация в двата турнира ще се изяви отборът на Турция. Подчерта, че е обърнал специално внимание на нестандартния дизайн на медалите, с които да зарадва най-изявените участници в състезанието, тъй като по думите му „медалите са солта и пипера“ на всяка спортна проява.

Георги Чобанов също изрази надежда за добро представяне на българските участници в Балканското първенство и купа Варна по скокове във вода, въпреки че най-добрият ни състезател Цветомир Ереминов лекува травма и няма да успее да се включи. Той и сестра му Ива ще представят България на Европейското първенство по скокове във вода за юноши и девойки, което ще се проведе в края на август в хърватския град Риека.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна

Варненецът Александър Григоров спечели Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г.

Състезателят на СК "Черно море - Бриз кану-каяк" беше безапелационен на 500 м, а по-малко от четири стотни го разделиха от втора за него световна титла на 200 метра
Варненецът Александър Григоров спечели Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г.

Състезателят на варненския клуб "Черно море - Бриз кану-каяк" Александър Григоров е световен шампион след участието си в Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г. На гребния канал в Пловдив, варненецът стана безапелационен победител в дисциплината едноместно кану на 500 м. с време 1:59:540, като остави на повече от шест секунди след себе си втория - поляка Симон Цайбъл. Бронза грабна украинецът Олександър Гълъбов.

В дисциплината едноместно кану на 200 м. след невероятно оспорвана битка и фотофиниш Григоров е световен вицешампион, като по-малко от четири стотни го разделиха от втора за него световна титла.

СК "Черно море - Бриз кану-каяк" имаше още един представител на световното първенство в Пловдив - Стелян Железов, който спечели два бронзови медала в едноместния каяк на 200 м. и на 500 м. след безупречно изпълнени тактически пробягвания.

2024 © Варна е