Мобилно меню

За първи път: Българин стана европейски шампион по водомоторен спорт

Никола Тодоров триумфира в клас F250 на бързите лодки, той е основен претендент и за световната титла
За първи път: Българин стана европейски шампион по водомоторен спорт

За първи път в своята 70-годишна история „Българската Федерация по Водомоторен Спорт“ може да се поздрави с европейски шампион. Първата европейска титла за България постигна състезателят на „Клуб за водомоторен спорт Тутракан“ Никола Тодоров. Той триумфира в клас F250 на бързите лодки.

Клубът в Тутракан под ръководството на Димитър Татаров развива най-голямата детска и младежка по водомоторен спорт, като най-младия пилот в клуба е само на 12 години и вече има призови места в националния шампионат.

През изминалия уикенд в Полша, където се проведе Европейският шампионат, на старта в клас F250 застанаха 10 състезатели от цяла Европа и САЩ. Никола Тодоров трябваше да води люти битки в продължение на 4 гонки в двата състезателни дни. В първата гонка се класира втори, като след това спечели следващите три и безапелационно надигра титулярите и лидерите от Италия, Германия, Литва, САЩ и Великобритания. 


В момента Никола Тодоров се състезава и в Световния шампионат, като един кръг преди края е на 2 позиция с големи шансове и за Световна титла.

Никола се състезава от 8-годишен и за 18 години състезателна дейност  има 10 шампионски титли в Републиканските шампиони в различните класове.

От Българската Федерация по Водомоторен Спорт пожелават на Никола Тодоров да ликува и със световната титла и да постави по категоричен начин България на съвременната световна карта в този атрактивен спорт.

2023 © Варна е / снимки: Виктор Синорацки, Милош Дорозала

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е