Мобилно меню

За първи път: Българин стана европейски шампион по водомоторен спорт

Никола Тодоров триумфира в клас F250 на бързите лодки, той е основен претендент и за световната титла
За първи път: Българин стана европейски шампион по водомоторен спорт

За първи път в своята 70-годишна история „Българската Федерация по Водомоторен Спорт“ може да се поздрави с европейски шампион. Първата европейска титла за България постигна състезателят на „Клуб за водомоторен спорт Тутракан“ Никола Тодоров. Той триумфира в клас F250 на бързите лодки.

Клубът в Тутракан под ръководството на Димитър Татаров развива най-голямата детска и младежка по водомоторен спорт, като най-младия пилот в клуба е само на 12 години и вече има призови места в националния шампионат.

През изминалия уикенд в Полша, където се проведе Европейският шампионат, на старта в клас F250 застанаха 10 състезатели от цяла Европа и САЩ. Никола Тодоров трябваше да води люти битки в продължение на 4 гонки в двата състезателни дни. В първата гонка се класира втори, като след това спечели следващите три и безапелационно надигра титулярите и лидерите от Италия, Германия, Литва, САЩ и Великобритания. 


В момента Никола Тодоров се състезава и в Световния шампионат, като един кръг преди края е на 2 позиция с големи шансове и за Световна титла.

Никола се състезава от 8-годишен и за 18 години състезателна дейност  има 10 шампионски титли в Републиканските шампиони в различните класове.

От Българската Федерация по Водомоторен Спорт пожелават на Никола Тодоров да ликува и със световната титла и да постави по категоричен начин България на съвременната световна карта в този атрактивен спорт.

2023 © Варна е / снимки: Виктор Синорацки, Милош Дорозала

Варненец завоюва три медала от европейското по плуване

Максим Манолов спечели сребро на 100 м бруст и бронз на 50 и 200 м в същата дисциплина
Варненец завоюва три медала от европейското по плуване

Състезателят на ПСК Черно море Максим Манолов спечели сребърен медал в дисциплината 100 м бруст на европейското за юноши и девойки в Литва. Личен треньор на вицешампиона е Никола Петров.

Варненецът зае второ място на почетната стълбичка заедно с испанския плувец Кадевал Микола, който спря хронометрите на същото време като на българина – 1,01.10 мин.

Манолов обърна първи след първата дължина, но не успя да задържи лидерската позиция до края.

За възпитаника на Никола Петров това бе трето отличие на еврошампионата в Литва – по-рано Максим Манолов завоюва и два бронзови приза на 50 и 200 м бруст.

2024 © Варна е