Мобилно меню

23-годишна никарагуанка стана "Мис Вселена"

Фурор предизвика участието в конкурса на Мис Непал, чиято фигура разчупи стереотипите за красота
23-годишна никарагуанка стана "Мис Вселена"

Никарагуанският модел Шейнис Алондра Паласиос Корнейо, на 23 години, спечели тази нощ титлата на "Мис Вселена", информира ladyzone.bg.

Конкурсът се проведе в Салвадор и беше излъчван в You Tube и други социални канали на надпреварата.

Победителката е висока 180 см, с кафяви очи и кестенява коса. През 2021 г. тя представи страната си и в конкурса "Мис Свят".

Красавицата е родена в Манагуа и е учила масови комуникации в Централноамериканския университет.

За първи път представителка на Никарагуа печели титлата на "Мис Вселена", уточнява БТА.

Миналата година отличието заслужи американският модел и дизайнер Ар Бони Габриел.

Истински фурор тази година на конкурса направи обаче "Мис Непал" Джейн Дипика Гарет, на 22 години, чиято закръглена фигура разчупи стереотипите, че красавиците в конкурсите трябва да са само слаби, отбелязват от ladyzone.bg.

В надпреварата за "Мис Вселена" през 2023 г. участваха представителки на общо 84 страни.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук

Близо 7 месеца в бомбоубежища под земята са прекарали деца в Украйна

3/4 от децата и младежите в районите на фронтова линия се нуждаят от психологическа подкрепа, 40 % от тях нямат достъп до образование, обобщават от УНИЦЕФ
Близо 7 месеца в бомбоубежища под земята са прекарали деца в Украйна

Децата в районите на фронтова линия в Украйна са били принудени да прекарат между 3000 и 5000 часа – или между 4 и 7 месеца – в мазета и подземни метростанции през последните две години, докато сирените за въздушно нападение отекват над земята.

След ескалацията на войната през февруари 2022 г., довела до близо 3500 сигнала за въздушни нападения в Запорожка и Харковска област и близо 6200 в Донецка област – оказаха опустошително въздействие върху психичното здраве и способността на децата да учат ефективно. 

Зимните месеци бяха особено ужасяващи за децата, като хиляди се приютиха в студени, влажни мазета, след като войната остави много семейства без отопление, достъп до вода и електричество.

"Войната в Украйна разби детството, психиката и образованието на децата“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

"Децата са преживели две години на насилие, изолация, раздяла със семействата, загуба на близки, разселване и прекъсване на училищното образование и здравеопазване. Те имат нужда да се сложи край на този кошмар."

Негативното психологическото въздействие на войната сред децата е широко разпространено. Според данните от проучването, половината от 13- до 15-годишните имат проблеми със съня, а 1 от 5 деца има натрапчиви мисли и травматични спомени - типични прояви на посттравматично стресово разстройство. Три четвърти от децата и младежите на възраст от 14 до 34 години споделят, че се нуждаят от емоционална или психологическа подкрепа. По-малко от една трета, обаче, са потърсили помощ. 

Родителите в цяла Украйна съобщават за повишени нива на тревожност, прекомерен страх, фобии и тъга, намалена ангажираност в училище, чувствителност към силни шумове и проблеми със съня сред децата. Във време, когато родителската подкрепа е най-необходима, половината от анкетираните родители съобщават, че се борят да подкрепят децата си.

В цялата страна 40% от децата в Украйна нямат достъп до образование поради липса на съоръжения. В районите, които са по-близо до фронтовата линия, това са половината от децата в училищна възраст. Последните данни показват, че в сравнение с 2018 г., при децата се наблюдава мащабен пропуск в обучението, който се равнява на две загубени години в четенето и една в математиката.

След ескалацията на войната преди две години УНИЦЕФ разшири работата си в Украйна и в момента има присъствие в Киев, Лвов, Одеса, Днипро, Полтава, Николаев и Харков, за да предоставя хуманитарна помощ и подкрепа на децата и семействата им. 

Работата на УНИЦЕФ в Украйна е фокусирана върху осигуряването на достъп на децата до здравеопазване, имунизация, осигуряване на храна, защита, образование, безопасна вода и канализация, социална защита и работа в посока психично здраве и психосоциална подкрепа. 

В страните, приемащи бежанци, УНИЦЕФ работи с правителства, общини и местни партньори за укрепване на националните системи, които предоставят на децата бежанци и маргинализираните деца от приемните общности качествено образование, здравеопазване и услуги за защита. 

От началото на войната в Украйна в България са влезли повече от 2 300 000 души, които бягат от конфликта. Към средата на февруари 2024 г. в страната остават повече от 53 322 украински бежанци

"През 2023 г. УНИЦЕФ България и партньорите ни подкрепихме повече от 80 000 деца и лица, полагащи грижи за тях, чрез центровете за закрила и подкрепа - "Сини точки".  Близо 10 000 възрастни и 7000 деца получиха психо-социална подкрепа, повече от 14 000 деца и 12 556 възрастни получиха хуманитарни помощи, а 81 непридружени и разделени от семействата си деца от Украйна бяха идентифицирани и подкрепени. УНИЦЕФ подпомогна записването в националната образователна система на 3800 деца и продължаването на обучението на 24 559 деца бежанци чрез мрежа от центрове за ранно обучение и образование. 51 539 украински деца получиха учебни материали.", каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

"Хуманитарните принципи, международното хуманитарно право и международното право в областта на правата на човека трябва да се спазват. Децата се нуждаят от шанс да се възстановят и най-добрият начин да направят това е като се сложи край на тази война", каза Ръсел.

2024 © Варна е / снимка: УНИЦЕФ България