Мобилно меню

53-годишен непалец покори Еверест два пъти за една седмица

Шерпът постави рекорд по изкачване на най-високия връх на планетата, а той е бил на върха цели 28 пъти и не смята да се отказва
53-годишен непалец покори Еверест два пъти за една седмица

Рекорд за изкачване на Еверест. Шерпът Ками Рита покори най-високия връх на планетата за 28-и път.

53-годишният непалец беше посрещнат като герой в Катманду вчера при завръщането си от последната експедиция. Рекордът беше поставен, след като Ками Рита покори високия 8849 метра Еверест два пъти за една седмица. За първи път той се изкачва на покрива на света през 1994 година, а след това го покорява по веднъж годишно с изключение на годините, в които властите спират достъпа до планината по различни причини.

Първи в света по брой изкачвания на Еверест чужденец е британецът Кентън Куул със 17 успешни експедиции до върха. Ками Рита все още няма планове да се отказва от катеренето и планира да поеме нагоре към върха и следващата година.2023 © Варна е / източник: БНТ, снимка: Kami Rita Instagram

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е