Мобилно меню

53-годишен непалец покори Еверест два пъти за една седмица

Шерпът постави рекорд по изкачване на най-високия връх на планетата, а той е бил на върха цели 28 пъти и не смята да се отказва
53-годишен непалец покори Еверест два пъти за една седмица

Рекорд за изкачване на Еверест. Шерпът Ками Рита покори най-високия връх на планетата за 28-и път.

53-годишният непалец беше посрещнат като герой в Катманду вчера при завръщането си от последната експедиция. Рекордът беше поставен, след като Ками Рита покори високия 8849 метра Еверест два пъти за една седмица. За първи път той се изкачва на покрива на света през 1994 година, а след това го покорява по веднъж годишно с изключение на годините, в които властите спират достъпа до планината по различни причини.

Първи в света по брой изкачвания на Еверест чужденец е британецът Кентън Куул със 17 успешни експедиции до върха. Ками Рита все още няма планове да се отказва от катеренето и планира да поеме нагоре към върха и следващата година.2023 © Варна е / източник: БНТ, снимка: Kami Rita Instagram

Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар

Кандидатурата ѝ е утвърдена от ЕП с голямо мнозинство, Иванова ще запази ресорите на Габриел - иновации и образование
Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар

С  522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържал се" Европейският парламент одобри за еврокомисар Илиана Иванова. Тя поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В пленарната зала в Страсбург присъстваха 600 евродепутати, информира Нова телевизия.

До избирането на Илиана Иванова се стигна, след като миналата седмица комисиите дадоха зелена светлина за кандидатурата ѝ, а гласуването днес, което е последната стъпка от процедурата, бе само формалност.

Иванова запазва ресорите на Мария Габриел “Наука, младеж, образование и култура” и въпреки малкото време, с което разполага, си постави реалистична програма по приоритети.  Откакто страната ни членува в ЕС, нашите комисари са винаги жени, а половото равенство е приоритет в европейските институции.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук