Мобилно меню

България ще участва в световното първенство по футбол за бездомни

19-ото издание на шампионата ще е от 21 до 28 септември в столицата на Южна Корея – Сеул
България ще участва в световното първенство по футбол за бездомни

Българският „Отбор на надеждата“ ще вземе участие с мъжки състав в световното първенство по футбол за бездомни хора през 2024 година, което ще се проведе от 21 до 28 септември в столицата на Южна Корея – Сеул. Това стана възможно, след като шотландската фондация Homeless World Cup изпрати официална покана до българския си партньор „Спортс Мениджмънт България“ ЕООД, който има ексклузивното право да селектира и включи в социалния Мондиал български национален отбор. В световния шампионат ще вземат участие над 500 състезатели, разпределени в 44 мъжки и 20 дамски отбора, а мачовете ще се играят на спортната база на сеулския университет „Ханянг“.

Деветнадесетото световно първенство по футбол за бездомни хора се организира съвместно от фондация Homeless World Cup и корейската социална организация The Big Issue Korea.

Тренировъчният процес в регионалните състави на „Отбор на надеждата“ започва в началото на месец април, а селекционните турнири за избор на национален тим са насрочени за 12 и 26 май и 9, 16 и 30 юни на малкия изкуствен терен в Национална футболна база „Бояна“. Национален селекционер на отбора и тази година ще бъде Борислав Фердинандов.

„Отбор на надеждата“, който представя България на световния шампионат за хора в неравностойно положение от 2012 година, се счита за един от най-успешните социални проекти в страната. До този момент в инициативата са взели участие над 1000 младежи, които са израснали в институции и в незаконни постройки в сегрегирани общности или са били настанени в центрове за бежанци и за хора със зависимости. Всичките 72 национални състезатели от „Отбор на надеждата“, участвали в Homeless World Cup, са социално включени и са пълноценни членове на българското общество.

Същевременно миналата година „Отбор на надеждата“ записа рекордно класиране на световния шампионат, завършвайки на шеста позиция в крайното класиране на турнира в Сакраменто, Калифорния. Така българският тим се утвърди като един от десетте най-добри състава в турнира от включването си в него през 2012 година.

Същевременно платформата NETFLIX пусна миналия петък произведения от нея игрален филм The Beautiful Game, посветен на Homeless World Cup.

2024 © Варна е / снимка: Homeless World Cup

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е