Мобилно меню

Българка се изявява в първия полуфинал на Евровизия

Танита Янкова е част от групата VESNA, която представя Чехия с песента "My Sister’s Crown"
Българка се изявява в първия полуфинал на Евровизия
65

Под мотото "Обединени от музиката" започна песенният конкурс Евровизия. Най-голямото музикално събитие в Европа се провежда в Ливърпул, след като победителят от миналата година - Украйна, не можа да го организира на своя територия. 

Водещи на събитието са звездата от сериала "Тед Ласо" Хана Уодингам, певицата Алеша Диксън, Джулия Санина, победителка от "Dancing with the Stars - Украйна" и съдия в украинския X-Factor, както и едно от най-известните лица на британската телевизия - Греъм Нортън.

Първият финал е тази вечер, а в него 15 песни ще се борят за 10 места за финала. Сред тях е песента на Чехия "My Sister's Crown", в която нашата сънародничка Танита Янкова изпълнява рап на български. Тя е част от групата VESNA.

Песента "My Sister's Crown" съчетава четири езика – български, украински, чешки и английски.

"Концепцията на песента е свързана със славянските традиции. Всички ние идваме от различни държави – три от нас са родени в Чехия, Танита е от България, а останалите момичета са от Русия и Словакия. Това създава изключително силна връзка между нас, защото сме обединени от славянския език", споделят момичетата от групата.

VESNA спечелиха националната селекция на Чехия с огромна преднина, побеждавайки артист с награда “Оскар”. Групата е сформирана преди 6 години и има 2 издадени албума. В своето творчество те съчетават елементи на модерния поп и традиционния фолклор.

В първия полуфинал група VESNA, която представя Чехия, ще спори с четири от държавите фаворитки за спечелването на тазгодишното издание ще се качат на голямата сцена в първия полуфинал. Това са Швеция, Норвегия, Израел и Финландия. Ще участва поп звездата Рита Ора, която ще има специално изпълнение в полуфинала.

Вторият полуфинал на Евровизия е в четвъртък, а финалът на звездното шоу е на 13 май.

2023 © Варна е

На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция

Над 52% са гласували управляващият вече над 20 години Ердоган да запази поста си
На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция
17

Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция при близо 100% преброени гласове. За него са гласували 52.43%, а за опонента му Кемал Кълъчдароглу - 47.57%, информира БНТ.

64 млн. души решават дали управляващият вече над 20 години Реджеп Ердоган ще запази поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели мнозинство и в парламента.

С дъжд и навъсено небе започна изборният ден в Истанбул. Това не попречи на турските избиратели да се наредят на опашка още преди вотът да започне в 8 ч.Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласува в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията отново имаше множество хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя вот заедно със съпругата си Емине Ердоган, заяви, че очаква резултатите да излязат бързо, тъй като се гласува само за двама кандидати.

"За първи път в историята на турската демокрация сме свидетели на втори тур на президентски вот. Същевременно няма други избори в историята, в които да са участвали толкова много избиратели - 90%", каза той.

С възгласи "президентът на народа" беше посрещнат опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той пристигна в избирателната секция със съпругата си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

"Срещу нас бяха изречени лъжи и организирани клеветнически кампании. Вярвам в здравия разум на хората. Демокрацията и свободата със сигурност ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да критикуваме политиците, колкото си искаме", каза Кемал Кълъчдароглу.

Реджеп Ердоган изглеждаше уверен в победата си, но дори в избирателната секция, където той гласува, хората бяха разделени.

Опозиционните партии разположиха армия от 400 хиляди доброволци, за да следят за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур международни наблюдатели съобщиха, че двамата опоненти са се състезавали при неравни условия, тъй като Ердоган заема поста и в момента, но каквито и нередности да са установени, това нямало да промени резултата от вота.

2023 © Варна е / източник: БНТ