Мобилно меню

Дете си поръча храна за 1000 долара от телефона на баща си

Момченцето взело устройството само да си поиграе, но усетило лек глад и направило внушителната поръчка
Дете си поръча храна за 1000 долара от телефона на баща си

Мейсън Стоунхаус, шестгодишно дете, си поръча храна за вкъщи на стойност 1000 долара от телефона на баща си. Една вечер детето от американския щат Мичиган взема устройството, за да си поиграе, а след това решва, че е време за лека закуска… или пък за много закуски, съобщава Би Би Си.

Малко по-късно домът на семейството бил "засипан" с доставка на скариди, пици, сандвичи, пържени картофи, ориз, сладоледи и още много други вкусотии.

"Дадох му телефона си и след това насочих вниманието си към друго, гледах мач по телевизията", споделя бащата.

"Поръчах си повече от 12 порции пържени картофи", разказва шестгодишното дете.

"Беше направил сметка за 439 долара, а към всяка поръчка беше добавил и бакшиш от 25%", допълва бащата на гладника.

Той учи сина си да има отговорно отношение към парите. Преди да почувства големия си апетит, Мейсън имал спестявания от 115 долара в касичката си. Сега казва, че му е останал само 1 цент, понеже родителите му поискали той да им даде парите, които е събирал във времето, за да покрие поне част от сметката, която е направил.

2023 © Варна е / източник: BBC

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е