Мобилно меню

Израелска ракета удари православна църква в Газа

Жителите на анклава все още са в очакване на хуманитарната помощ
Израелска ракета удари православна църква в Газа

Гръцка православна църква е била ударена при израелските удари в Газа. Палестинските власти твърдят, че са загинали 18 души. Израел съобщи, че храмът е пострадал при атака срещу команден център на Хамас. Гърция осъди бомбардирането на църквата, която е най-старата в Ивицата Газа. Жителите на анклава все още са в очакване на хуманитарната помощ. Тя продължава да е блокирана в Египет.

През последните две седмици православната църква Свети Порфирий в Газа е била убежище за бягащите от бомбардировките. В нея се криели около 300 души.

"Това беше църква на 2000 години. Вътре нямаше оръжие. Само цивилни и деца".

"С часове хора от Газа разравят отломките, оцелели обаче не открили".

"Вече няма безопасно място в Газа. Това е място за молитви. Кръвта на мюсюлмани и християни е една и съща", коментира Абу Халил, жител на Газа.

Гръцкото министерство на външните работи определи случилото се като "ужас". Йерусалимската патриаршия осъди нападението и заяви, че "няма да се откаже от своя религиозен и хуманитарен дълг" да оказва помощ.

Дулата на израелските танкове продължават да обграждат Ивицата Газа. 14 дни след атаката на Хамас началото на сухопътната операция все още е в режим "изчакване". Израелският военен министър увери, че "скоро ще бъдат издадени нови заповеди", а войниците ще "видят Газа отвътре".

"Ще нанесем жестоки удари на нашите врагове, за да постигнем победа. Готови ли сте да победите?", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

От другата страна на стената цивилните в Ивицата Газа са в очакване на хуманитарната помощ.

Водата, която пият, отдавна е солена. Питейна няма. Храната почти свършва. Домовете им са палатки. В Хан Юнис живеят почти от седмица. Напуснали северната част на Газа след заповедта на израелската армия за евакуация на юг.

"Стигнахме дотук пеша. Тръгнахме около 40 души - дъщерите ми, внуците ми и роднини. Вървяхме с часове. Всеки път, когато спирахме, ни казваха да продължим на юг, защото не е безопасно", споделя Ранда Хамуда, учителка от Ивицата Газа.

Вече се намират на около 8 километра от границата с Египет, но сигурност все още няма.

"Първите два дни, когато пристигнахме, имахме само одеяло. Първата нощ в палатка беше нещо различно. Не, че тя защитава много. Спим върху пясък, насекоми, тръни, гущери", добави Ранда.

За гориво трябва да се чака с часове на опашки. Лекари съобщават, че болниците отдавна са препълнени, а лекарствата са изчерпани.

"Тези камиони не са просто камиони, те са спасение, те са разликата между живота и смъртта за толкова много хора в Газа", заяви главният секретар на ООН Антонио Гутериш.

След договорката между президентите на Съединените щати и Египет пропускателният пункт Рафа да бъде отворен камионите с хуманитарна помощ остават блокирани на египетска територия. Строители от Египет ремонтират пътя, повреден от израелските бомбардировки.

"Всяка по-нататъшна ескалация или дори продължаването на военните действия ще бъдат катастрофални за хората от Газа", каза още Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

Дори преди войната анклавът оцеляваше от хуманитарна помощ. Според статистиките на международните организации прехраната на 60% от жителите на Газа е зависела от пратки отвън.

2023 © Варна е / източник: БНТ

Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, подчертават експерти
Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Рядко срещани слонове близнаци се родиха в Кения. От местната организация "Спасете слоновете" съобщиха, че двете женски слончета са се родили в националния резерват Самбуру в Северна Кения от майка на име Алто, информира БНТ.

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, въпреки че в началото на 2022 г. в същия резерват се е родила друга двойка - един мъжки и една женска.

Видеоклип, публикуван в социалната мрежа X от организацията "Спасете слоновете", показва как малките слончета се хранят от майка си, заобиколени от други членове на стадото.

Африканските слонове имат най-големия период на бременност сред всички живи бозайници, като носят малките си близо 22 месеца и раждат приблизително на всеки четири години. Въпреки това слоновете близнаци често не оцеляват. Предишна двойка близнаци, родени в Самбуру през 2006 г., не успя да преживее повече от няколко дни.

Африканските савани слонове са класифицирани като застрашени от Международния съюз за защита на природата (IUCN), според който бракониерството и унищожаването на местообитанията са имали опустошителен ефект върху броя на слоновете в Африка като цяло.

По данни на Службата за дивата природа на Кения в източноафриканската държава има над 36 000 слона, като усилията за спиране на бракониерството са спрели намаляването на броя им.

През 70-те и началото на 80-те години на миналия век популацията на слоновете в Кения е била 170 000, но до края на 1989 г. е намаляла до едва 16 000 поради търсенето на слонова кост, съобщи тя.

2023 © Варна е / Източник: БНТ, снимка: Save the Elephants
Още по темата: Кения Близнаци Слончета
Още по темата: Кения Близнаци Слончета