Мобилно меню

Израелска ракета удари православна църква в Газа

Жителите на анклава все още са в очакване на хуманитарната помощ
Израелска ракета удари православна църква в Газа

Гръцка православна църква е била ударена при израелските удари в Газа. Палестинските власти твърдят, че са загинали 18 души. Израел съобщи, че храмът е пострадал при атака срещу команден център на Хамас. Гърция осъди бомбардирането на църквата, която е най-старата в Ивицата Газа. Жителите на анклава все още са в очакване на хуманитарната помощ. Тя продължава да е блокирана в Египет.

През последните две седмици православната църква Свети Порфирий в Газа е била убежище за бягащите от бомбардировките. В нея се криели около 300 души.

"Това беше църква на 2000 години. Вътре нямаше оръжие. Само цивилни и деца".

"С часове хора от Газа разравят отломките, оцелели обаче не открили".

"Вече няма безопасно място в Газа. Това е място за молитви. Кръвта на мюсюлмани и християни е една и съща", коментира Абу Халил, жител на Газа.

Гръцкото министерство на външните работи определи случилото се като "ужас". Йерусалимската патриаршия осъди нападението и заяви, че "няма да се откаже от своя религиозен и хуманитарен дълг" да оказва помощ.

Дулата на израелските танкове продължават да обграждат Ивицата Газа. 14 дни след атаката на Хамас началото на сухопътната операция все още е в режим "изчакване". Израелският военен министър увери, че "скоро ще бъдат издадени нови заповеди", а войниците ще "видят Газа отвътре".

"Ще нанесем жестоки удари на нашите врагове, за да постигнем победа. Готови ли сте да победите?", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

От другата страна на стената цивилните в Ивицата Газа са в очакване на хуманитарната помощ.

Водата, която пият, отдавна е солена. Питейна няма. Храната почти свършва. Домовете им са палатки. В Хан Юнис живеят почти от седмица. Напуснали северната част на Газа след заповедта на израелската армия за евакуация на юг.

"Стигнахме дотук пеша. Тръгнахме около 40 души - дъщерите ми, внуците ми и роднини. Вървяхме с часове. Всеки път, когато спирахме, ни казваха да продължим на юг, защото не е безопасно", споделя Ранда Хамуда, учителка от Ивицата Газа.

Вече се намират на около 8 километра от границата с Египет, но сигурност все още няма.

"Първите два дни, когато пристигнахме, имахме само одеяло. Първата нощ в палатка беше нещо различно. Не, че тя защитава много. Спим върху пясък, насекоми, тръни, гущери", добави Ранда.

За гориво трябва да се чака с часове на опашки. Лекари съобщават, че болниците отдавна са препълнени, а лекарствата са изчерпани.

"Тези камиони не са просто камиони, те са спасение, те са разликата между живота и смъртта за толкова много хора в Газа", заяви главният секретар на ООН Антонио Гутериш.

След договорката между президентите на Съединените щати и Египет пропускателният пункт Рафа да бъде отворен камионите с хуманитарна помощ остават блокирани на египетска територия. Строители от Египет ремонтират пътя, повреден от израелските бомбардировки.

"Всяка по-нататъшна ескалация или дори продължаването на военните действия ще бъдат катастрофални за хората от Газа", каза още Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците.

Дори преди войната анклавът оцеляваше от хуманитарна помощ. Според статистиките на международните организации прехраната на 60% от жителите на Газа е зависела от пратки отвън.

2023 © Варна е / източник: БНТ

Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер си е отишъл на 83 години
Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер Роберто Кавали е починал на 83 години.

Неговото влечение към ярките животински мотиви и изкусните му творения го превръщат в любимец на международния светски живот в продължение на десетилетия, отбелязва NOVA.

Дизайнерът е починал в дома си във Флоренция след дълго боледуване.

Кавали е роден на 15 ноември 1940 година във Флоренция. Той е известен със създаването на едни от най-дръзките и сложни тоалети в модната индустрия. Името му се свързва с „пясъчните“ дънки, които се превърнаха в стандарт за производителите на деним.

Роберто Кавали е част от артистично семейство. Дядо му Джузепе Роси е бил един от членовете на италианското артистично движение Макиайоли и неговата работа може да се види в галерията „Уфици“, а майка му е била известна със своите шивашки умения.

Като студент в институт по изкуствата, Роберто Кавали създава серия от флорални принтове, използвайки техника за плетка и новаторски начини за печат върху кожа.

Постепенно дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели от различни материали. С тази си работа, Кавали привлича вниманието на Pierre Cardin и Hermes. На 32-годишна възраст дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.

"Скъпи Роберто, може вече да не си физически тук с нас, но знам, че винаги ще усещам духа ти с мен. Най-голямата чест в кариерата ми е да работя под вашето наследство и да създавам за марката, която сте основавали с такава визия и стил. Почивай в мир, ще ни липсваш и си обичан от толкова много хора, че името ти ще продължи, като фар за вдъхновение за другите и особено за мен”, казва Фаусто Пуглиси, творчески директор на компанията Roberto Cavalli.

"Фирмата Roberto Cavalli споделя съболезнования за загубата на семейството на г-н Кавали. Неговото наследство остава постоянен източник на вдъхновение”, обявява Серхио Азолари, изпълнителен директор на компанията.

2024 © Варна е