Мобилно меню

Жителите на Финландия са най-щастливи

Скандинавските страни запазват местата си в топ 10, като след Финландия се нареждат Дания, Исландия и Швеция
Жителите на Финландия са най-щастливи

За седма поредна година Финландия е обявена за най-щастливата страна на света, според Световния доклад на щастието, инициран от ООН. 

Скандинавските страни запазват местата си в топ 10, като след Финландия се нареждат Дания, Исландия и Швеция.

Топ 10 на "най-щастливите страни" в света:

  1. Finland
  2. Denmark
  3. Iceland
  4. Sweden
  5. Israel
  6. Netherlands
  7. Norway
  8. Luxembourg
  9. Switzerland
  10. Australia

Сърбия, България, и Латвия са страните с най-голям ръст на индекса на щастието си за периода 2021-2024 г. Въпреки това у нас се наблюдава лек спад, след като тази година страната ни е на 81-во място, а през миналата година е била на 77-о. 

Афганистан, в който през 2021 г. талибаните се върнаха на власт, остава на дъното на класацията, която включва 143 държави. Сред страните с най-голям спад на удовлетвореността са също Ливан и Йордания.

За първи път от публикуването на доклада, което започва преди повече от десетилетие, САЩ и Германия не са сред 20-те най-щастливи нации и се нареждат съответно на 23-то и 24-то място.

За сметка на това Коста Рика и Кувейт влизат при двайсетте първи страни в класацията под номер 12 и 13.

В топ 10 само Нидерландия и Австралия имат население над 15 млн. души, а в топ 20 само Канада и Великобритания са с над 30 млн. жители, е една от важните особености, на които анализатори на доклада обръщат внимание. .

Как се измерва щастието и каква е формулата на финландците за постигането му?

Баланс между професионалния и личния живот, уют у дома, но и в офиса или университета. Свобода и равноправие, сигурност. Това прави финдалндците щастливи.

"Имам възможност да правя каквото искам, имам добро образование, мога да отглеждам децата си в безопасна среда", разказва Хану Корхонен, учител.

И още - образование в крак с времето, свободен достъп до здравеопазване, високо доверие в институциите.

"Финландците са по-щастливи вероятно и защото могат да разчитат на институциите, което означава добре работещо правителство, ниско ниво на корупция и стабилно благосъстояние", отбеляза Йенифър Де Паола, изследовател в Университета в Хелзинки.

Финландците имат добри доходи, но осъзнават, че без тях щастието им би било помрачено. Въпреки това разбирането им за удовлетвореност не е същото като в САЩ например, където успехът често се свързва с финансова печалба.

"Богатството има значение, но е важно и как се разпределя. Във Финландия, Дания и останалите скандинавски държави то е много по-равномерно разпределено, за да може повече хора да се възползват. Социалната държава осигурява психологическа стабилност", каза Ян-Емануел Де Неве, автор на Световния доклад на щастието от Оксфордския университет.

Природата на Финландия е сурова, но красива, а жителите ѝ обичат да са сред нея. Тази близост е друг фактор за усещането за щастие.

"Умението да се живее в хармония също допринася за щастието на хората", категоричен е Йенифър Де Паола, изследовател в Университета в Хелзинки.

Докладът за най-щастливите страни се изготвя въз основа на шест основни критерия - социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция. Той се основава на оценката на хората за тяхното щастие, както и на икономически и социални данни.

2024 © Варна е

Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер си е отишъл на 83 години
Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер Роберто Кавали е починал на 83 години.

Неговото влечение към ярките животински мотиви и изкусните му творения го превръщат в любимец на международния светски живот в продължение на десетилетия, отбелязва NOVA.

Дизайнерът е починал в дома си във Флоренция след дълго боледуване.

Кавали е роден на 15 ноември 1940 година във Флоренция. Той е известен със създаването на едни от най-дръзките и сложни тоалети в модната индустрия. Името му се свързва с „пясъчните“ дънки, които се превърнаха в стандарт за производителите на деним.

Роберто Кавали е част от артистично семейство. Дядо му Джузепе Роси е бил един от членовете на италианското артистично движение Макиайоли и неговата работа може да се види в галерията „Уфици“, а майка му е била известна със своите шивашки умения.

Като студент в институт по изкуствата, Роберто Кавали създава серия от флорални принтове, използвайки техника за плетка и новаторски начини за печат върху кожа.

Постепенно дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели от различни материали. С тази си работа, Кавали привлича вниманието на Pierre Cardin и Hermes. На 32-годишна възраст дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.

"Скъпи Роберто, може вече да не си физически тук с нас, но знам, че винаги ще усещам духа ти с мен. Най-голямата чест в кариерата ми е да работя под вашето наследство и да създавам за марката, която сте основавали с такава визия и стил. Почивай в мир, ще ни липсваш и си обичан от толкова много хора, че името ти ще продължи, като фар за вдъхновение за другите и особено за мен”, казва Фаусто Пуглиси, творчески директор на компанията Roberto Cavalli.

"Фирмата Roberto Cavalli споделя съболезнования за загубата на семейството на г-н Кавали. Неговото наследство остава постоянен източник на вдъхновение”, обявява Серхио Азолари, изпълнителен директор на компанията.

2024 © Варна е