Мобилно меню

Лорийн от Швеция спечели Евровизия за втори път

България не участва в песенния конкурс, но българката Танита Янкова беше част от група VESNA, която представи Чехия с песента "My Sister’s Crown", представителката на Полша - Бланка е наполовина българка
Лорийн от Швеция спечели Евровизия за втори път

Представителката на Швеция Лорийн спечели песенния конкурс Евровизия. На второ място остана Финландия, а на трето - Израел.

Победителката Лорийн беше сочена за фаворит в конкурса. Победата ѝ в настоящото издание на Евровизия е втора за нея, след успеха през 2012-а. Така Лорийн стана вторият участник в песенния конкурс, след Джони Логан от Ирландия, печелил два пъти най-голямото музикално събитие в Европа и първата жена с подобно постижение.

Лорийн е известна като защитник на многообразието и като политически активист. Ето какви бяха първите й думи след победата:

"Всичко изглежда сюрреалистично. Толкова е красиво. Гордея се, ние дойдохме с определени ценности - за природата, надеждата. Чувствам благодарност!"

Една от изненадите на вечерта беше принцесата на Уелс - Катрин, която отдаде почит на миналогодишните победители от Украйна. Тя свири на пиано във видео, което припомни песента им "Стефания".

България не участва тази година, но имаше и българско присъствие в песните на Чехия и Полша. Танита Янкова изпълни рап на български в песента на чешката група VESNA - "My Sister’s Crown".

Певицата Бланка, която представи Полша с песента "Solo", e наполовина българка.

2023 © Варна е

Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер си е отишъл на 83 години
Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер Роберто Кавали е починал на 83 години.

Неговото влечение към ярките животински мотиви и изкусните му творения го превръщат в любимец на международния светски живот в продължение на десетилетия, отбелязва NOVA.

Дизайнерът е починал в дома си във Флоренция след дълго боледуване.

Кавали е роден на 15 ноември 1940 година във Флоренция. Той е известен със създаването на едни от най-дръзките и сложни тоалети в модната индустрия. Името му се свързва с „пясъчните“ дънки, които се превърнаха в стандарт за производителите на деним.

Роберто Кавали е част от артистично семейство. Дядо му Джузепе Роси е бил един от членовете на италианското артистично движение Макиайоли и неговата работа може да се види в галерията „Уфици“, а майка му е била известна със своите шивашки умения.

Като студент в институт по изкуствата, Роберто Кавали създава серия от флорални принтове, използвайки техника за плетка и новаторски начини за печат върху кожа.

Постепенно дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели от различни материали. С тази си работа, Кавали привлича вниманието на Pierre Cardin и Hermes. На 32-годишна възраст дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.

"Скъпи Роберто, може вече да не си физически тук с нас, но знам, че винаги ще усещам духа ти с мен. Най-голямата чест в кариерата ми е да работя под вашето наследство и да създавам за марката, която сте основавали с такава визия и стил. Почивай в мир, ще ни липсваш и си обичан от толкова много хора, че името ти ще продължи, като фар за вдъхновение за другите и особено за мен”, казва Фаусто Пуглиси, творчески директор на компанията Roberto Cavalli.

"Фирмата Roberto Cavalli споделя съболезнования за загубата на семейството на г-н Кавали. Неговото наследство остава постоянен източник на вдъхновение”, обявява Серхио Азолари, изпълнителен директор на компанията.

2024 © Варна е