Мобилно меню

Лорийн от Швеция спечели Евровизия за втори път

България не участва в песенния конкурс, но българката Танита Янкова беше част от група VESNA, която представи Чехия с песента "My Sister’s Crown", представителката на Полша - Бланка е наполовина българка
Лорийн от Швеция спечели Евровизия за втори път
44

Представителката на Швеция Лорийн спечели песенния конкурс Евровизия. На второ място остана Финландия, а на трето - Израел.

Победителката Лорийн беше сочена за фаворит в конкурса. Победата ѝ в настоящото издание на Евровизия е втора за нея, след успеха през 2012-а. Така Лорийн стана вторият участник в песенния конкурс, след Джони Логан от Ирландия, печелил два пъти най-голямото музикално събитие в Европа и първата жена с подобно постижение.

Лорийн е известна като защитник на многообразието и като политически активист. Ето какви бяха първите й думи след победата:

"Всичко изглежда сюрреалистично. Толкова е красиво. Гордея се, ние дойдохме с определени ценности - за природата, надеждата. Чувствам благодарност!"

Една от изненадите на вечерта беше принцесата на Уелс - Катрин, която отдаде почит на миналогодишните победители от Украйна. Тя свири на пиано във видео, което припомни песента им "Стефания".

България не участва тази година, но имаше и българско присъствие в песните на Чехия и Полша. Танита Янкова изпълни рап на български в песента на чешката група VESNA - "My Sister’s Crown".

Певицата Бланка, която представи Полша с песента "Solo", e наполовина българка.

2023 © Варна е

На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция

Над 52% са гласували управляващият вече над 20 години Ердоган да запази поста си
На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция
13

Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция при близо 100% преброени гласове. За него са гласували 52.43%, а за опонента му Кемал Кълъчдароглу - 47.57%, информира БНТ.

64 млн. души решават дали управляващият вече над 20 години Реджеп Ердоган ще запази поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели мнозинство и в парламента.

С дъжд и навъсено небе започна изборният ден в Истанбул. Това не попречи на турските избиратели да се наредят на опашка още преди вотът да започне в 8 ч.Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласува в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията отново имаше множество хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя вот заедно със съпругата си Емине Ердоган, заяви, че очаква резултатите да излязат бързо, тъй като се гласува само за двама кандидати.

"За първи път в историята на турската демокрация сме свидетели на втори тур на президентски вот. Същевременно няма други избори в историята, в които да са участвали толкова много избиратели - 90%", каза той.

С възгласи "президентът на народа" беше посрещнат опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той пристигна в избирателната секция със съпругата си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

"Срещу нас бяха изречени лъжи и организирани клеветнически кампании. Вярвам в здравия разум на хората. Демокрацията и свободата със сигурност ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да критикуваме политиците, колкото си искаме", каза Кемал Кълъчдароглу.

Реджеп Ердоган изглеждаше уверен в победата си, но дори в избирателната секция, където той гласува, хората бяха разделени.

Опозиционните партии разположиха армия от 400 хиляди доброволци, за да следят за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур международни наблюдатели съобщиха, че двамата опоненти са се състезавали при неравни условия, тъй като Ердоган заема поста и в момента, но каквито и нередности да са установени, това нямало да промени резултата от вота.

2023 © Варна е / източник: БНТ