Мобилно меню

Морска мина се взриви до крайбрежен ресторант в Турция

Мина е избухнала и на плаж в Грузия, близо до курорта Батуми
 Морска мина се взриви до крайбрежен ресторант в Турция
78

Морска мина се е взривила в близост до крайбрежен ресторант в Турция. Издания в южната ни съседка съобщават, че са нанесени материални щети по ресторанта на брега на Черно море. Не се съобщава за пострадали.

Междувременно друга дрейфаща мина се взриви на плаж край грузинския град Батуми.

Украинските власти предупредиха за опасност от морски мини в Черно море. Те се носят в близост до брега или са изхвърлени на сушата поради буря в района на Одеса. Украйна и Русия взаимно се обвиняват, че използват мини край украинското крайбрежие, което пречи на безопасното корабоплаване в региона.

В края на миналия месец Военноморските ни сили унищожиха две мини край българското крайбрежие. Една край Тюленово и друга - до нос Кочан.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна

Фалира поредна голяма банка в САЩ

Фалитът на банка “Сигничър” е третият най-голям в американската банкова история
Фалира поредна голяма банка в САЩ
42

Държавният регулатор в САЩ затвори базираната в Ню Йорк банка “Сигничър” в неделя. Това е третият най-голям фалит в американската банкова история, съобщава “Ройтерс”.

В петък фалира „Банката на силициевата долина” (SVB). Тя беше шестнадесетата по размер на активите в страната. Нейният фалит беше вторият по големина в историята на САЩ и най-големият след финансовата криза от 2008 г.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) пое контрола върху “Сигничър”, която е имала активи на стойност 110,36 милиарда долара и 88,59 милиарда долара депозити в края на миналата година.

Всички застраховани вложители на двете банки ще бъдат компенсирани и „никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатците”, обявиха в съвместно изявление Министерството на финансите на САЩ и другите банкови регулатори.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща да потърси „пълна отговорност” от хората, отговорни за фалитите, уверявайки американците, че няма опасност за депозитите им:

„Твърдо съм решен да потърся пълна отговорност от виновните за тази бъркотия и да продължа усилията ни за засилване на надзора и регулирането на по-големите банки, за да не се окажем отново в такова положение”.

„Американският народ и бизнес могат да имат пълната увереност, че банковите им депозити ще бъдат на разположение, когато имат нужда от тях”, добави Байдън в Туитър.

2023 © Варна е