Мобилно меню

Мощен трус в Турция, жертвите са стотици

Поредица от вторични трусове разтърсиха Югоизточна Турция и Сирия
Мощен трус в Турция, жертвите са стотици

Силно земетресение с магнитуд 7,8 удари южната част на Турция, близо до град Газиантеп, тази нощ. Трусът е бил усетен около 4 ч. местно време и е бил на дълбочина от около 17,9 км. Поне 284 души са загинали, а над 2000 са ранени при мощното земетресение. В поне 10 града в Турция са регистрирани над 1700 разрушени сгради. В Диарбекир се срути голям търговски център.

Над 2000 екипа за търсене и спасяване са на терен. Министерството на Образованието обяви обучението за преустановено в 10 провинции засегнати от земетресението.

Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър. Според данните до този момент в Сирия са загинали поне 300 души, расте и броят на ранените. Регистрирани са над 20 вторични труса. Очакват се вторични трусове и в Истанбул.

Последният трус на територията на Турция е бил с магнитуд 6,4, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу и допълни, че се подготвят товарни самолети за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки. 

Според посолството ни в Анкара, към момента няма данни за пострадали български граждани при земетресението.

България изпраща два самолета "Спартан" в Турция, с които да бъдат превозени екипи от Военномедицинската академия, "Пожарна безопасност и защита на населението" и Столичната община. Логистичната операция включва транспортирането на аварийните екипи до Летище Адана. Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пътува към мястото за оказване на съдействие.

2023 © Варна е

След Евровота: Предсрочни парламентари избори във Франция на 30 юни

Причината - убедителното представяне на френската крайнодясна партия "Национален сбор"
След Евровота: Предсрочни парламентари избори във Франция на 30 юни

Френският президент Еманюел Макрон свиква предсрочни парламентари избори на 30 юни, заради убедителното представяне на френската крайнодясна партия "Национален сбор" на европейските избори. Тя печели с 32,4 процента от гласовете, показва екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

2024 © Варна е / източник: БНТ; снимка: elysee.fr