Мобилно меню

Мощен трус в Турция, жертвите са стотици

Поредица от вторични трусове разтърсиха Югоизточна Турция и Сирия
Мощен трус в Турция, жертвите са стотици
42

Силно земетресение с магнитуд 7,8 удари южната част на Турция, близо до град Газиантеп, тази нощ. Трусът е бил усетен около 4 ч. местно време и е бил на дълбочина от около 17,9 км. Поне 284 души са загинали, а над 2000 са ранени при мощното земетресение. В поне 10 града в Турция са регистрирани над 1700 разрушени сгради. В Диарбекир се срути голям търговски център.

Над 2000 екипа за търсене и спасяване са на терен. Министерството на Образованието обяви обучението за преустановено в 10 провинции засегнати от земетресението.

Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър. Според данните до този момент в Сирия са загинали поне 300 души, расте и броят на ранените. Регистрирани са над 20 вторични труса. Очакват се вторични трусове и в Истанбул.

Последният трус на територията на Турция е бил с магнитуд 6,4, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу и допълни, че се подготвят товарни самолети за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки. 

Според посолството ни в Анкара, към момента няма данни за пострадали български граждани при земетресението.

България изпраща два самолета "Спартан" в Турция, с които да бъдат превозени екипи от Военномедицинската академия, "Пожарна безопасност и защита на населението" и Столичната община. Логистичната операция включва транспортирането на аварийните екипи до Летище Адана. Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пътува към мястото за оказване на съдействие.

2023 © Варна е

Фалира поредна голяма банка в САЩ

Фалитът на банка “Сигничър” е третият най-голям в американската банкова история
Фалира поредна голяма банка в САЩ
42

Държавният регулатор в САЩ затвори базираната в Ню Йорк банка “Сигничър” в неделя. Това е третият най-голям фалит в американската банкова история, съобщава “Ройтерс”.

В петък фалира „Банката на силициевата долина” (SVB). Тя беше шестнадесетата по размер на активите в страната. Нейният фалит беше вторият по големина в историята на САЩ и най-големият след финансовата криза от 2008 г.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) пое контрола върху “Сигничър”, която е имала активи на стойност 110,36 милиарда долара и 88,59 милиарда долара депозити в края на миналата година.

Всички застраховани вложители на двете банки ще бъдат компенсирани и „никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатците”, обявиха в съвместно изявление Министерството на финансите на САЩ и другите банкови регулатори.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща да потърси „пълна отговорност” от хората, отговорни за фалитите, уверявайки американците, че няма опасност за депозитите им:

„Твърдо съм решен да потърся пълна отговорност от виновните за тази бъркотия и да продължа усилията ни за засилване на надзора и регулирането на по-големите банки, за да не се окажем отново в такова положение”.

„Американският народ и бизнес могат да имат пълната увереност, че банковите им депозити ще бъдат на разположение, когато имат нужда от тях”, добави Байдън в Туитър.

2023 © Варна е