Мобилно меню

Напусна ни обичан актьор от сериала "Приятели"

54-годишният Матю Пери е открит мъртъв в дома си
Напусна ни обичан актьор от сериала "Приятели"

Почина Матю Пери - звездата от хитовия американски сериал "Приятели", информира БНТ. Актьорът, който изигра Чандлър Бинг, е бил намерен мъртъв в дома си на 54-годишна възраст. Открит е в джакузито в дома му в Лос Анджелис.

Американски медии съобщават, че на мястото не са открити следи от насилие. По ирония на съдбата, последният пост на Пери в Инстаграм от 23 октомври е негова снимка в басейн или джакузи.

Пери е роден в Канада, където учи заедно с премиера Джъстин Трюдо. Най-известен е с ролята на Чандлър от сериала "Приятели", който се излъчва 10 сезона в периода от 1994 до 2004 година. През годините Матю Пери страда от алкохолна и наркотична зависимост. Преди години признава, че не помни заснемането на три години от сериала "Приятели".

2023 © Варна е

Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, подчертават експерти
Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Рядко срещани слонове близнаци се родиха в Кения. От местната организация "Спасете слоновете" съобщиха, че двете женски слончета са се родили в националния резерват Самбуру в Северна Кения от майка на име Алто, информира БНТ.

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, въпреки че в началото на 2022 г. в същия резерват се е родила друга двойка - един мъжки и една женска.

Видеоклип, публикуван в социалната мрежа X от организацията "Спасете слоновете", показва как малките слончета се хранят от майка си, заобиколени от други членове на стадото.

Африканските слонове имат най-големия период на бременност сред всички живи бозайници, като носят малките си близо 22 месеца и раждат приблизително на всеки четири години. Въпреки това слоновете близнаци често не оцеляват. Предишна двойка близнаци, родени в Самбуру през 2006 г., не успя да преживее повече от няколко дни.

Африканските савани слонове са класифицирани като застрашени от Международния съюз за защита на природата (IUCN), според който бракониерството и унищожаването на местообитанията са имали опустошителен ефект върху броя на слоновете в Африка като цяло.

По данни на Службата за дивата природа на Кения в източноафриканската държава има над 36 000 слона, като усилията за спиране на бракониерството са спрели намаляването на броя им.

През 70-те и началото на 80-те години на миналия век популацията на слоновете в Кения е била 170 000, но до края на 1989 г. е намаляла до едва 16 000 поради търсенето на слонова кост, съобщи тя.

2023 © Варна е / Източник: БНТ, снимка: Save the Elephants
Още по темата: Кения Близнаци Слончета
Още по темата: Кения Близнаци Слончета