Мобилно меню

Напусна ни Тото Кутуньо

Популярният италиански певец и композитор е починал на 80 години, след дълго боледуване
Напусна ни Тото Кутуньо

На 80 години почина италианският певец и композитор Тото Кутуньо. Той си е отишъл от този свят около 16 часа днес в болница "Сан Рафаеле" в Милано, където е бил настанен, съобщава Rai News. Новината обяви мениджърът му Данило Манкузо, който обяснява, че "след дълго боледуване здравето на певеца се е влошило".

През 1983 година  Кутуньо се появи на сцената на фестивала "Сан Ремо", запя "Lasciatemi cantare con la chitarra in mano..." и популярността му завладя света. Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но го превърна в един от най-обичаните италиански изпълнители.

Салваторе, както е рожденото му име, започва да се занимава с музика от малък. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани. По-късно Тото, както го наричали в семейството, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално образование, учил е счетоводство, но никога не е работил в тази сфера, отбелязва БТА.

Още от началото на 60-те години свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира музика. През 70-те години започва да работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле използва песента им "Africa" за "L'ete indien", която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.

Кутуньо участва 13 пъти на "Сан Ремо", през 1990 г. печели песенния конкурс "Евровизия". Той е сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, по света са продадени над 100 милиона негови плочи и дискове. Самият той е колекционер на над 3500 винилови грамофонни плочи.

2023 © Варна е / източник: NOVA

Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар

Кандидатурата ѝ е утвърдена от ЕП с голямо мнозинство, Иванова ще запази ресорите на Габриел - иновации и образование
Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар

С  522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържал се" Европейският парламент одобри за еврокомисар Илиана Иванова. Тя поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В пленарната зала в Страсбург присъстваха 600 евродепутати, информира Нова телевизия.

До избирането на Илиана Иванова се стигна, след като миналата седмица комисиите дадоха зелена светлина за кандидатурата ѝ, а гласуването днес, което е последната стъпка от процедурата, бе само формалност.

Иванова запазва ресорите на Мария Габриел “Наука, младеж, образование и култура” и въпреки малкото време, с което разполага, си постави реалистична програма по приоритети.  Откакто страната ни членува в ЕС, нашите комисари са винаги жени, а половото равенство е приоритет в европейските институции.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук