Мобилно меню

Нов рекорден фалит на банка в САЩ

Американската Silicon Valley Bank (SVB) изпадна в несъстоятелност, контролът и е поет от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), който гарантира банкови депозити до 250 000 долара.
Нов рекорден фалит на банка в САЩ

Silicon Valley Bank, с активи за около 209 милиарда долара, се превърна във втория най-голям банков фалит в историята на САЩ след колапса на Washington Mutual през 2008 г., съобщи "Файненшъл таймс".

"FDIC ще изплати на незастрахованите вложители авансов дивидент в рамките на следващата седмица. Незастрахованите вложители ще получат удостоверение за синдик за оставащата сума на техните незастраховани средства. Тъй като FDIC продава активите на Silicon Valley Bank, бъдещи плащания на дивиденти могат да бъдат направени на незастраховани вложителите“, гласи изявлението на Федералната корпорация за застраховане на депозитите.

В съобщението се отбелязва също така, че централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще възобновят дейността си в понеделник, 13 март 2023 г., а официалните чекове на Silicon Valley Bank ще продължат да се осребряват.

Много от клиентите на SVB бяха фондове за рисков капитал, както и стартиращи компании в областта на технологиите и здравеопазването, и вероятно имат салда по сметките, надвишаващи максималната сума, застрахована от FDIC. Регулаторът каза, че тези вложители ще получат първоначално плащане следващата седмица, а останалото ще зависи от това какво ще се случи с активите на SVB.

FDIC заяви, че ще използва приходите от продажбата на SVB за финансиране на изплащания на по-големи вложители.

Проблемите в банката привлякоха вниманието на света в сряда, когато анонсира, че иска да набере нов капитал, но цената на акциите й се понижи драстично. Бе съобщено, че банката търси инвеститори, които да ѝ осигурят 2,25 млрд. долара под формата на инвестиция в новоемитирани акции, след като регистрира загуба от 1,8 млрд. долара вследствие на продажба на дългови инструменти под счетоводната им стойност. Тези опити обаче не дадоха резултат.

Акциите на банката се сринаха с 60%, а по време на предпазарната търговия книжата потънаха с нови над 60 на сто. Книжата на SVB бяха спрени от търговия. Правилата на борсата Nasdaq предвиждат, че търговията се прекратява, когато се очакват важни новини, които биха могли силно да повлияят на търговията.

Банковите фалити в САЩ са изключително редки през последните години, като последната затворена банка, застрахована от FDIC, беше през октомври 2020 г., а последният път, когато имаше повече от 10 фалирали кредитни институции, беше през 2014 г.

В същото време целият банков сектор от двете страни на Атлантическия океан е подложен на натиск, невиждан  в последните две години, обобщава агенция Блумбърг.

2023 © Варна е

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е