Мобилно меню

Нов рекорден фалит на банка в САЩ

Американската Silicon Valley Bank (SVB) изпадна в несъстоятелност, контролът и е поет от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), който гарантира банкови депозити до 250 000 долара.
Нов рекорден фалит на банка в САЩ
42

Silicon Valley Bank, с активи за около 209 милиарда долара, се превърна във втория най-голям банков фалит в историята на САЩ след колапса на Washington Mutual през 2008 г., съобщи "Файненшъл таймс".

"FDIC ще изплати на незастрахованите вложители авансов дивидент в рамките на следващата седмица. Незастрахованите вложители ще получат удостоверение за синдик за оставащата сума на техните незастраховани средства. Тъй като FDIC продава активите на Silicon Valley Bank, бъдещи плащания на дивиденти могат да бъдат направени на незастраховани вложителите“, гласи изявлението на Федералната корпорация за застраховане на депозитите.

В съобщението се отбелязва също така, че централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще възобновят дейността си в понеделник, 13 март 2023 г., а официалните чекове на Silicon Valley Bank ще продължат да се осребряват.

Много от клиентите на SVB бяха фондове за рисков капитал, както и стартиращи компании в областта на технологиите и здравеопазването, и вероятно имат салда по сметките, надвишаващи максималната сума, застрахована от FDIC. Регулаторът каза, че тези вложители ще получат първоначално плащане следващата седмица, а останалото ще зависи от това какво ще се случи с активите на SVB.

FDIC заяви, че ще използва приходите от продажбата на SVB за финансиране на изплащания на по-големи вложители.

Проблемите в банката привлякоха вниманието на света в сряда, когато анонсира, че иска да набере нов капитал, но цената на акциите й се понижи драстично. Бе съобщено, че банката търси инвеститори, които да ѝ осигурят 2,25 млрд. долара под формата на инвестиция в новоемитирани акции, след като регистрира загуба от 1,8 млрд. долара вследствие на продажба на дългови инструменти под счетоводната им стойност. Тези опити обаче не дадоха резултат.

Акциите на банката се сринаха с 60%, а по време на предпазарната търговия книжата потънаха с нови над 60 на сто. Книжата на SVB бяха спрени от търговия. Правилата на борсата Nasdaq предвиждат, че търговията се прекратява, когато се очакват важни новини, които биха могли силно да повлияят на търговията.

Банковите фалити в САЩ са изключително редки през последните години, като последната затворена банка, застрахована от FDIC, беше през октомври 2020 г., а последният път, когато имаше повече от 10 фалирали кредитни институции, беше през 2014 г.

В същото време целият банков сектор от двете страни на Атлантическия океан е подложен на натиск, невиждан  в последните две години, обобщава агенция Блумбърг.

2023 © Варна е

Фалира поредна голяма банка в САЩ

Фалитът на банка “Сигничър” е третият най-голям в американската банкова история
Фалира поредна голяма банка в САЩ
42

Държавният регулатор в САЩ затвори базираната в Ню Йорк банка “Сигничър” в неделя. Това е третият най-голям фалит в американската банкова история, съобщава “Ройтерс”.

В петък фалира „Банката на силициевата долина” (SVB). Тя беше шестнадесетата по размер на активите в страната. Нейният фалит беше вторият по големина в историята на САЩ и най-големият след финансовата криза от 2008 г.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) пое контрола върху “Сигничър”, която е имала активи на стойност 110,36 милиарда долара и 88,59 милиарда долара депозити в края на миналата година.

Всички застраховани вложители на двете банки ще бъдат компенсирани и „никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатците”, обявиха в съвместно изявление Министерството на финансите на САЩ и другите банкови регулатори.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща да потърси „пълна отговорност” от хората, отговорни за фалитите, уверявайки американците, че няма опасност за депозитите им:

„Твърдо съм решен да потърся пълна отговорност от виновните за тази бъркотия и да продължа усилията ни за засилване на надзора и регулирането на по-големите банки, за да не се окажем отново в такова положение”.

„Американският народ и бизнес могат да имат пълната увереност, че банковите им депозити ще бъдат на разположение, когато имат нужда от тях”, добави Байдън в Туитър.

2023 © Варна е