Мобилно меню

Ново силно земетресение в Източна Турция, има срутени сгради

Трусът с магнитуд 5,6 е бил на дълбочина от 5 километра и е предизвикал рухване на няколко сгради
Ново силно земетресение в Източна Турция, има срутени сгради

Земетресение с магнитуд 5,6 беше регистрирано в Източна Турция. Трусът е бил на дълбочина от 5 километра и е предизвикал рухване на няколко сгради.

Епицентърът на днешното земетресение е в град Йешилюрт в окръг Малатия. Това е един от 11-те най-тежко засегнати окръга от силните земетресения на 6 февруари.

Турското министерство на правосъдието арестува близо 200 души за предполагаемо лошо строителство на сгради след катастрофалните земетресения, които отнеха живота на близо 50 000 души в Турция и Сирия.

По данни на министерството 626 души са заподозрени, след като сградите са се срутили напълно или са били сериозно повредени.

Някои от заподозрените са загинали вследствие на самото земетресение, а други все още се издирват от полицията. По данни на агенцията за бедствия в страната са се срутили над 5700 сгради, а целостта на постройките в засегнатите региони се проверява.

След предишни бедствия строителните норми бяха затегнати, което имаше за цел да гарантира, че съвременните сгради могат да издържат на трусове като този, който удари Турция. Въпреки това много от повредените сгради в засегнатия от земетресението регион изглежда са били нови.

2023 © Варна е

След Евровота: Предсрочни парламентари избори във Франция на 30 юни

Причината - убедителното представяне на френската крайнодясна партия "Национален сбор"
След Евровота: Предсрочни парламентари избори във Франция на 30 юни

Френският президент Еманюел Макрон свиква предсрочни парламентари избори на 30 юни, заради убедителното представяне на френската крайнодясна партия "Национален сбор" на европейските избори. Тя печели с 32,4 процента от гласовете, показва екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

2024 © Варна е / източник: БНТ; снимка: elysee.fr