Мобилно меню

Отвлякоха Кораб на БМФ край бреговете на Йемен

На борда има 18 души екипаж, 8 от тях са българи
Отвлякоха Кораб на БМФ край бреговете на Йемен

Кораб "Руен" (IMO: 9754903), за насипни товари, който е собственост на Параходство БМФ и плава под малтийски флаг, е бил взет на абордаж. Това е станало край бреговете на Йемен, на около 380 морски мили източно от остров Сокотра, Йемен, във водите на Арабско море, информира БНТ.

Няма връзка с екипажа, потвърди за БНТ директорът на компанията к.д.п. Александър Калчев. На борда има 18 души екипаж, 8 от тях са българите, останалите са от Мианмар и Ангола. От параходството са в постоянна връзка с всички служби, които отговарят за плаването в района, но засега няма друга информация.

От БМФ обявиха, че приоритет на компанията е гарантирането на сигурността на екипажа, за което продължават да работят координирано с компетентните международни органи. Компанията ще предоставя за медиите единствено писмена информация, се казва още в изявлението. 

2023 © Варна е / източник: БНТ

След Евровота: Предсрочни парламентари избори във Франция на 30 юни

Причината - убедителното представяне на френската крайнодясна партия "Национален сбор"
След Евровота: Предсрочни парламентари избори във Франция на 30 юни

Френският президент Еманюел Макрон свиква предсрочни парламентари избори на 30 юни, заради убедителното представяне на френската крайнодясна партия "Национален сбор" на европейските избори. Тя печели с 32,4 процента от гласовете, показва екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

2024 © Варна е / източник: БНТ; снимка: elysee.fr