Мобилно меню

Почина Силвио Берлускони

Бившият премиер на Италия почина на 86-годишна възраст
Почина Силвио Берлускони

Силвио Берлускони е починал в болницата "Сан Рафаеле" в Милано, където прекара последните четири дни. В началото на април също постъпи в болница заради инфекция на белите дробове и хронична левкемия.

Берлускони е четири пъти министър-председател на Италия, предприемач и медиен магнат. Представители на неговата Партия "Форца Италия" участват в правителството на сегашния премиер Джорджа Мелони. Той е и първият мултимилиардер, който застава начело на европейска страна, която е и третата икономика в еврозоната.

Силвио Берлускони създава първата в Италия частна телевизионна мрежа. Богатството му включва още най-голямото в Италия издателство, най-голямата рекламна агенция, финансови корпорации и футболния клуб "Милан", който той продава през 2017 година.

През 2014 г. Берлускони е осъден на общественополезен труд за укриване на данъци и получава забрана да заема обществен пост в Италия.

През 2018 г. съдът го реабилитира и година по-късно става става евродепутат. Подкрепя в коалиция "Италиански братя" на Джорджа Мелони.

Миналата година Силвио Берлускони беше преизбран за сенатор от Монца. Известен е с приятелството си с Владимир Путин, критикува Зеленски, че е допуснал народа си да страда, като е атакувал Донбас. Преминал е тежка сърдечна операция. През последните години имаше чести проблеми със здравето, многократно беше лекуван в болница. Има пет деца и два развода.

2023 © Варна е

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е