Мобилно меню

Почина Силвио Берлускони

Бившият премиер на Италия почина на 86-годишна възраст
Почина Силвио Берлускони

Силвио Берлускони е починал в болницата "Сан Рафаеле" в Милано, където прекара последните четири дни. В началото на април също постъпи в болница заради инфекция на белите дробове и хронична левкемия.

Берлускони е четири пъти министър-председател на Италия, предприемач и медиен магнат. Представители на неговата Партия "Форца Италия" участват в правителството на сегашния премиер Джорджа Мелони. Той е и първият мултимилиардер, който застава начело на европейска страна, която е и третата икономика в еврозоната.

Силвио Берлускони създава първата в Италия частна телевизионна мрежа. Богатството му включва още най-голямото в Италия издателство, най-голямата рекламна агенция, финансови корпорации и футболния клуб "Милан", който той продава през 2017 година.

През 2014 г. Берлускони е осъден на общественополезен труд за укриване на данъци и получава забрана да заема обществен пост в Италия.

През 2018 г. съдът го реабилитира и година по-късно става става евродепутат. Подкрепя в коалиция "Италиански братя" на Джорджа Мелони.

Миналата година Силвио Берлускони беше преизбран за сенатор от Монца. Известен е с приятелството си с Владимир Путин, критикува Зеленски, че е допуснал народа си да страда, като е атакувал Донбас. Преминал е тежка сърдечна операция. През последните години имаше чести проблеми със здравето, многократно беше лекуван в болница. Има пет деца и два развода.

2023 © Варна е

Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар

Кандидатурата ѝ е утвърдена от ЕП с голямо мнозинство, Иванова ще запази ресорите на Габриел - иновации и образование
Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар

С  522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържал се" Европейският парламент одобри за еврокомисар Илиана Иванова. Тя поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В пленарната зала в Страсбург присъстваха 600 евродепутати, информира Нова телевизия.

До избирането на Илиана Иванова се стигна, след като миналата седмица комисиите дадоха зелена светлина за кандидатурата ѝ, а гласуването днес, което е последната стъпка от процедурата, бе само формалност.

Иванова запазва ресорите на Мария Габриел “Наука, младеж, образование и култура” и въпреки малкото време, с което разполага, си постави реалистична програма по приоритети.  Откакто страната ни членува в ЕС, нашите комисари са винаги жени, а половото равенство е приоритет в европейските институции.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук