Мобилно меню

Разбиха престъпна групировка, обрала над 5 милиона евро от банкомати в Германия

Международната полицейска акция доведе до залавяне на членове на групата, специализирана във взривяване на банкомати
Разбиха престъпна групировка, обрала над 5 милиона евро от банкомати в Германия
51

Полицията в Германия, Нидерландия и Белгия претърси 16 обекта и арестува 9 души, в рамките на специализирана операция срещу престъпна групировка, специализирана във взривяване  и обир на банкомати.

Над 5 милиона евро са откраднати от разбитите машини. Ударите са осъществявани от ноември 2021-ва година и са били 50 на брой. Атакувани са три германски провинции. Извършителите пътували от Нидерландия и след взривовете напускали местопрестъплението заедно с откраднатото в автомобил.

Германските власти посочиха, че причинените материални щети при взривовете възлизат общо на 6,5 милиона евро. При някои от обирите цената на разрушенията е надхвърляла стойността на откраднатите пари.

Открити са четири килограма взрив, подготвен за бъдещи удари. Заподозрените са на възраст между 25 и 41 години. Задържани са в нидерландските провинции Утрехт и Лимбург, както и в Белгия. Германия поиска екстрадиция.

2023 © Варна е / източник: БНТ

На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция

Над 52% са гласували управляващият вече над 20 години Ердоган да запази поста си
На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция
14

Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция при близо 100% преброени гласове. За него са гласували 52.43%, а за опонента му Кемал Кълъчдароглу - 47.57%, информира БНТ.

64 млн. души решават дали управляващият вече над 20 години Реджеп Ердоган ще запази поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели мнозинство и в парламента.

С дъжд и навъсено небе започна изборният ден в Истанбул. Това не попречи на турските избиратели да се наредят на опашка още преди вотът да започне в 8 ч.Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласува в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията отново имаше множество хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя вот заедно със съпругата си Емине Ердоган, заяви, че очаква резултатите да излязат бързо, тъй като се гласува само за двама кандидати.

"За първи път в историята на турската демокрация сме свидетели на втори тур на президентски вот. Същевременно няма други избори в историята, в които да са участвали толкова много избиратели - 90%", каза той.

С възгласи "президентът на народа" беше посрещнат опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той пристигна в избирателната секция със съпругата си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

"Срещу нас бяха изречени лъжи и организирани клеветнически кампании. Вярвам в здравия разум на хората. Демокрацията и свободата със сигурност ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да критикуваме политиците, колкото си искаме", каза Кемал Кълъчдароглу.

Реджеп Ердоган изглеждаше уверен в победата си, но дори в избирателната секция, където той гласува, хората бяха разделени.

Опозиционните партии разположиха армия от 400 хиляди доброволци, за да следят за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур международни наблюдатели съобщиха, че двамата опоненти са се състезавали при неравни условия, тъй като Ердоган заема поста и в момента, но каквито и нередности да са установени, това нямало да промени резултата от вота.

2023 © Варна е / източник: БНТ