Мобилно меню

Размирици в Белгия и Холандия след победа на Мароко на световното първенство по футбол

Кметът на Брюксел Филип Клоуз призова гражданите да стоят далеч от центъра на града
Размирици в Белгия и Холандия след победа на Мароко на световното първенство по футбол
42

Безредици избухнаха в няколко белгийски и холандски града, след изненадващата победа на Мароко с 2:0 над Белгия на Световното първенство.Полицията задържа над 10 души в Брюксел и 8 души в Антверпен, след като използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да разпръснат тълпите. Двама полицаи бяха ранени в холандския пристанищен град Ротердам. 

Десетки бунтовници обръщаха и палеха автомобили, електрически скутери и замеряха автомобили с камън и тухли. Полицията се намеси, след като един човек получи наранявания по лицето, каза говорителката на полицията в Брюксел Илзе Ван де Кере.

Кметът на Брюксел Филип Клоуз призова хората да стоят далеч от центъра на града и каза, че властите правят всичко възможно, за да поддържат реда по улиците. Дори движението на метрото и трамваите трябваше да бъде прекъснато по нареждане на полицията.

„Това не са фенове, те са бунтовници. Мароканските фенове са там, за да празнуват“, каза Клоуз.

„Жалко е да гледам как няколко лица злоупотребяват със ситуация, за да вилнеят“, каза министърът на вътрешните работи Аналис Верлинден.

Полицията в съседна Холандия съобщи, че насилието е избухнало в пристанищния град Ротердам, като полицаи за борба с безредиците са се опитали да разбият група от 500 футболни привърженици, които са замеряли полицията с фойерверки и бутилки. Медиите съобщават за безредици в столицата Амстердам и Хага.

Победата на Мароко беше голяма изненада на първенството и бе отпразнувана особено ентусиазирано от фенове с марокански имигрантски корени в много белгийски и холандски градове.

2022 © Варна е / източник: AP
Още по темата: Размирици Брюксел
Още по темата: Размирици Брюксел

На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция

Над 52% са гласували управляващият вече над 20 години Ердоган да запази поста си
На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция
17

Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция при близо 100% преброени гласове. За него са гласували 52.43%, а за опонента му Кемал Кълъчдароглу - 47.57%, информира БНТ.

64 млн. души решават дали управляващият вече над 20 години Реджеп Ердоган ще запази поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели мнозинство и в парламента.

С дъжд и навъсено небе започна изборният ден в Истанбул. Това не попречи на турските избиратели да се наредят на опашка още преди вотът да започне в 8 ч.Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласува в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията отново имаше множество хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя вот заедно със съпругата си Емине Ердоган, заяви, че очаква резултатите да излязат бързо, тъй като се гласува само за двама кандидати.

"За първи път в историята на турската демокрация сме свидетели на втори тур на президентски вот. Същевременно няма други избори в историята, в които да са участвали толкова много избиратели - 90%", каза той.

С възгласи "президентът на народа" беше посрещнат опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той пристигна в избирателната секция със съпругата си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

"Срещу нас бяха изречени лъжи и организирани клеветнически кампании. Вярвам в здравия разум на хората. Демокрацията и свободата със сигурност ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да критикуваме политиците, колкото си искаме", каза Кемал Кълъчдароглу.

Реджеп Ердоган изглеждаше уверен в победата си, но дори в избирателната секция, където той гласува, хората бяха разделени.

Опозиционните партии разположиха армия от 400 хиляди доброволци, за да следят за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур международни наблюдатели съобщиха, че двамата опоненти са се състезавали при неравни условия, тъй като Ердоган заема поста и в момента, но каквито и нередности да са установени, това нямало да промени резултата от вота.

2023 © Варна е / източник: БНТ