Мобилно меню

Рекордна осма "Златна топка" за Лео Меси

Причина за поредното отличие е триумфът на състезателя с националния тим на Аржентина на Световното първенство в Катар в края на миналата година
Рекордна осма "Златна топка" за Лео Меси

За рекорден осми път Лионел Меси получи “Златната топка” на “Франс Футбол” за най-добър играч в света. Той беше отличен като №1 за сезон - 2022/23 г., най-вече поради триумфа му с националния тим на Аржентина на Световното първенство в Катар. Меси направи забележителен сезон и за клубния си тим Пари Сен Жермен, където се отчете с 20 гола и също толкова асистенции, с което помогна на отбора да спечели шампионската титла на Франция. 

Втори в класацията на Франс Футбол за най-добър футболист на изминалия сезон се нареди Ерлинг Холанд, а третото място е за Килиан Мбапе.

Миналогодишният победител Карим Бензема е чак 16-и, отбелязва sportal.bg.

Предишните награди на Меси са от 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 и 2021 г.

Най-близо до Меси по брой спечелени отличия "Златна топка" продължава да бъде най-сериозният му конкурент през последните повече от десет години - Кристиано Роналдо, който е с пет.

В гласуването за “Златната топка” участват 100 журналисти - по един от 100-те водещи държави според ранглистата на ФИФА. Списъкът от 30 номинирани имена се изготвя от “Франс Футбол”.

Всеки от 100-те журналисти посочва по петима играчи, като първият взима 6 точки, вторият - 4 точки, третият - 3 точки, четвъртият - 2 точки и петият - 1 точка. Ако двама футболисти са с равен актив, предимство има този, който е заслужил повече първи места в листите на представителите на медиите. Вотът на журналистите е даден още през август.

2023 © Варна е / снимки: Франс Футбол

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е