Мобилно меню

Рекордна осма "Златна топка" за Лео Меси

Причина за поредното отличие е триумфът на състезателя с националния тим на Аржентина на Световното първенство в Катар в края на миналата година
Рекордна осма "Златна топка" за Лео Меси

За рекорден осми път Лионел Меси получи “Златната топка” на “Франс Футбол” за най-добър играч в света. Той беше отличен като №1 за сезон - 2022/23 г., най-вече поради триумфа му с националния тим на Аржентина на Световното първенство в Катар. Меси направи забележителен сезон и за клубния си тим Пари Сен Жермен, където се отчете с 20 гола и също толкова асистенции, с което помогна на отбора да спечели шампионската титла на Франция. 

Втори в класацията на Франс Футбол за най-добър футболист на изминалия сезон се нареди Ерлинг Холанд, а третото място е за Килиан Мбапе.

Миналогодишният победител Карим Бензема е чак 16-и, отбелязва sportal.bg.

Предишните награди на Меси са от 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 и 2021 г.

Най-близо до Меси по брой спечелени отличия "Златна топка" продължава да бъде най-сериозният му конкурент през последните повече от десет години - Кристиано Роналдо, който е с пет.

В гласуването за “Златната топка” участват 100 журналисти - по един от 100-те водещи държави според ранглистата на ФИФА. Списъкът от 30 номинирани имена се изготвя от “Франс Футбол”.

Всеки от 100-те журналисти посочва по петима играчи, като първият взима 6 точки, вторият - 4 точки, третият - 3 точки, четвъртият - 2 точки и петият - 1 точка. Ако двама футболисти са с равен актив, предимство има този, който е заслужил повече първи места в листите на представителите на медиите. Вотът на журналистите е даден още през август.

2023 © Варна е / снимки: Франс Футбол

Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, подчертават експерти
Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Рядко срещани слонове близнаци се родиха в Кения. От местната организация "Спасете слоновете" съобщиха, че двете женски слончета са се родили в националния резерват Самбуру в Северна Кения от майка на име Алто, информира БНТ.

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, въпреки че в началото на 2022 г. в същия резерват се е родила друга двойка - един мъжки и една женска.

Видеоклип, публикуван в социалната мрежа X от организацията "Спасете слоновете", показва как малките слончета се хранят от майка си, заобиколени от други членове на стадото.

Африканските слонове имат най-големия период на бременност сред всички живи бозайници, като носят малките си близо 22 месеца и раждат приблизително на всеки четири години. Въпреки това слоновете близнаци често не оцеляват. Предишна двойка близнаци, родени в Самбуру през 2006 г., не успя да преживее повече от няколко дни.

Африканските савани слонове са класифицирани като застрашени от Международния съюз за защита на природата (IUCN), според който бракониерството и унищожаването на местообитанията са имали опустошителен ефект върху броя на слоновете в Африка като цяло.

По данни на Службата за дивата природа на Кения в източноафриканската държава има над 36 000 слона, като усилията за спиране на бракониерството са спрели намаляването на броя им.

През 70-те и началото на 80-те години на миналия век популацията на слоновете в Кения е била 170 000, но до края на 1989 г. е намаляла до едва 16 000 поради търсенето на слонова кост, съобщи тя.

2023 © Варна е / Източник: БНТ, снимка: Save the Elephants
Още по темата: Кения Близнаци Слончета
Още по темата: Кения Близнаци Слончета