Мобилно меню

Ръст на българските туристи в Тайланд прогнозират тази зима

Сериозен наплив се очаква в месеците декември, януари и февруари, когато там е най-хубавото време и не e дъждовен сезон
Ръст на българските туристи в Тайланд прогнозират тази зима

Сериозен ръст на българските туристи се очаква в Тайланд през тази зима. Това прогнозира пред TravelNews Виктор Меламед, почетен консул на кралството у нас. Според него над 20% повече българи ще посетят страната в Югоизточна Азия в сравнение с изминалата зима. Българите най-много обичат да почиват на островите Пукет, Ко Самуи и Краби. По данни на туроператорите през тази година над 10 000 наши туристи са пътували в Тайланд до момента. Основният наплив е през месеците декември, януари и февруари, когато там е най-хубавото време и не е дъждовен сезон.

Меламед обаче не очаква да бъдат достигнати нивата от най-добрите години – 2018 и 2019 г., когато близо 47 000 българи са пътували годишно до Тайланд. Причината е в тромавата процедура за издаване на визи, която отнема минимум 21 дни, въпреки че е по електронен път. За сравнение визите за Камбоджа и Виетнам излизат от 3 до 7 дни. От друга страна туроператорите коментират, че има отлив на европейски туристи от Тайланд заради огромния наплив на китайски и индийски туристи, за които бяха премахнати визите. Те не са съобразяват с другите туристи наоколо, като са шумни и замърсяват плажовете.

Наскоро правителството на Тайланд обяви, че обмисля премахването на визите за някои европейски страни при престой до 90 дни. Целта е да насърчи туризма, който да доведе до икономически растеж на страната, която все още не може да се възстанови от Ковид пандемията. Пред 2019 г. кралството постави рекорд от посрещнати над 40 млн. туристи и реализира приходи от 1,91 трилиона бата (49,7 млрд. евро). По тези показатели влезе в топ 10 на най-големите дестинации в света. До средата на ноември 2023 г. Тайланд е посетена от 23,2 млн. туристи и са достигнати приходи от 981,7 млн. бата, което продължава да е доста под нивата преди пандемията.

Визите за влизане в Тайланд се издават само по електронен път или при пристигане на летището, като при втория вариант престоят трябва да е до 15 дни, каза Виктор Меламед. Консулството в София и посолството в Румъния вече не издават визи. Информация и начина за получаване на електронна виза ще намерите на специалната страница www.thaievisa.go.th.

За кратък престой до 15 дни визата може да се вади на летищата и струва 2200 бата, което е около 57 евро. Задължително трябва да си носите паспортна снимка. Ако сте забравили, на летището има машини за самозаснемане. Предварително през сайта също може да се кандидатства за краткосрочна виза, за да се избягват огромните опашки при пристигане, посъветва Меламед. При престой над 15 дни е задължително електронна виза и не става на летището.

За кандидатстването през сайта са необходими следните документи – паспортна снимка в електронен вариант, снимка на паспорта, документ от банка на английски език за притежание на минимум 3000 евро/долара или равностойността в лева, който да е с подпис и печат. Много е важно всички данни и имена да бъдат попълнени вярно, защото в противен случай отказват визи, за което не получавате информация и не можете да оспорвате. Това означава, че ще трябва да кандидатствате отново и да заплатите таксата за втори път.

2023 © Варна е / снимки: Unsplash

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е