Мобилно меню

След стрелба в концертна зала в Москва: Десетки убити и над 100 ранени

Властите в Русия определиха случилото се като "терористичен акт" и призоваха света да осъди "чудовищното престъпление"
След стрелба в концертна зала в Москва: Десетки убити и над 100 ранени

Стрелба, експлозии и пожар в концертна зала в предградие на Москва. Руски медии съобщи за 40 убити и над 100 ранени. Властите в Русия определиха случилото се като "терористичен акт". Засега външното ни министерство няма информация за пострадали българи, информира БНТ. 

На място са изпратени 70 линейки, спасителните работи продължават. Евакуирани са около 100 души от подземната част на комплекса, много други обаче са потърсили спасение на покрива, който гори. Те се евакуират с помощта на подемна техника. В гасенето на покрива се е включил хеликоптер, но конструкцията е рухнала.

Първите ранени са вече в московските болници. Кметът на Москва отмени всички мащабни спортни, културни и други събития в столицата през предстоящите два почивни дни. Засилени са мерките за сигурност на московските летища и железопътни гари. Белият дом заяви, че на този етап нищо не сочи участие на Украйна в нападението.

По предварителни данни извършителите са между двама и петима мъже в маскировъчни облекла. 

Вашингтон отбеляза, че не окуражава Киев да извършва нападения на руска територия. Американската администрация определи кадрите от руските столица като "ужасяващи и трудни за гледане".

Руското външно министерство призова света да осъди "чудовищното престъпление". Руски депутат увери, че властите ще открият и накажат отговорните. 

2024 © Варна е

Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер си е отишъл на 83 години
Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер Роберто Кавали е починал на 83 години.

Неговото влечение към ярките животински мотиви и изкусните му творения го превръщат в любимец на международния светски живот в продължение на десетилетия, отбелязва NOVA.

Дизайнерът е починал в дома си във Флоренция след дълго боледуване.

Кавали е роден на 15 ноември 1940 година във Флоренция. Той е известен със създаването на едни от най-дръзките и сложни тоалети в модната индустрия. Името му се свързва с „пясъчните“ дънки, които се превърнаха в стандарт за производителите на деним.

Роберто Кавали е част от артистично семейство. Дядо му Джузепе Роси е бил един от членовете на италианското артистично движение Макиайоли и неговата работа може да се види в галерията „Уфици“, а майка му е била известна със своите шивашки умения.

Като студент в институт по изкуствата, Роберто Кавали създава серия от флорални принтове, използвайки техника за плетка и новаторски начини за печат върху кожа.

Постепенно дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели от различни материали. С тази си работа, Кавали привлича вниманието на Pierre Cardin и Hermes. На 32-годишна възраст дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.

"Скъпи Роберто, може вече да не си физически тук с нас, но знам, че винаги ще усещам духа ти с мен. Най-голямата чест в кариерата ми е да работя под вашето наследство и да създавам за марката, която сте основавали с такава визия и стил. Почивай в мир, ще ни липсваш и си обичан от толкова много хора, че името ти ще продължи, като фар за вдъхновение за другите и особено за мен”, казва Фаусто Пуглиси, творчески директор на компанията Roberto Cavalli.

"Фирмата Roberto Cavalli споделя съболезнования за загубата на семейството на г-н Кавали. Неговото наследство остава постоянен източник на вдъхновение”, обявява Серхио Азолари, изпълнителен директор на компанията.

2024 © Варна е