Мобилно меню

Смятат 32-годишна котка за най-възрастната в света

Пухкавата Роузи отпразнувала рождения си ден с торта от сьомга
Смятат 32-годишна котка за най-възрастната в света

Котка във Великобритания, която отпразнува 32-ия си рожден ден, може да е най-старата жива котка в света, съобщи ЮПИ.

Котката Роузи, родена на 1 юни 1991 г., отбелязала празника си с торта от сьомга, осигурена от нейната собственичка - 71-годишната Лила Брисет от Норич.

Брисет осиновява Роузи, когато тя е още малко коте. По думите ѝ, котката е била на ветеринар само два пъти в живота си – веднъж, за да бъде стерилизирана през 1991 г., и втори път, преди около пет години, заради киста.

Брисет обясни, че се е свързала със Световните рекорди на „Гинес“ относно сертифицирането на Роузи като най-старата жива котка. Настоящата рекордьорка Флоси, която също е от Великобритания, беше на 26 години и 316 дни, когато беше официално обявена за най-старата котка през ноември 2022 г., припомня БТА.

2023 © Варна е / снимки: Денис Брадли

Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар

Кандидатурата ѝ е утвърдена от ЕП с голямо мнозинство, Иванова ще запази ресорите на Габриел - иновации и образование
Илиана Иванова е одобрена за еврокомисар

С  522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържал се" Европейският парламент одобри за еврокомисар Илиана Иванова. Тя поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В пленарната зала в Страсбург присъстваха 600 евродепутати, информира Нова телевизия.

До избирането на Илиана Иванова се стигна, след като миналата седмица комисиите дадоха зелена светлина за кандидатурата ѝ, а гласуването днес, което е последната стъпка от процедурата, бе само формалност.

Иванова запазва ресорите на Мария Габриел “Наука, младеж, образование и култура” и въпреки малкото време, с което разполага, си постави реалистична програма по приоритети.  Откакто страната ни членува в ЕС, нашите комисари са винаги жени, а половото равенство е приоритет в европейските институции.

2023 © Варна е / снимки: Фейсбук