Мобилно меню

Спират от печат най-стария вестник в света

320-годишният Wiener Zeitung от 1 юли ще може да се чете само в интернет, ще бъде създаден и медиен център, агенция за съдържание и център за обучение на журналисти
Спират от печат най-стария вестник в света

Спират от печат най-стария вестник в света - Wiener Zeitung (Винер цайтунг), основан през 1703 г. Австрийският вестник, който е достатъчно стар, за да пише за младия Моцарт и за абдикацията на последния хабсбургски император, спира печатното си издание след промяна на австрийските медийни закони, информира "Дойче веле".

Австрийският парламент прие с мнозинство закона, който слага край на сегашната форма на всекидневника. До решението се стигна въпреки протестите на служители и читатели.

Wiener Zeitung е собственост на австрийското правителство от 1857 г. и служи като официален вестник, като обявите за свободни работни места в правителството и други официални съобщения се публикуват във вестника по закон.

Именно това се превърна в основния му източник на приходи и позволи на вестника да продължи журналистическата си мисия да съобщава новините.

Въпреки това обаче парламентът на Австрия прие закон, който вече няма да изисква той и други компании да публикуват обяви в печатното издание на вестника.

"Не е работа на републиката да управлява и финансира всекидневник", заяви канцлерът консерватор на Австрия Себастиан Курц през 2021 г., когато промените бяха предложени за първи път.

Новият закон предвижда от 1 юли изданието да се премести предимно в интернет. Вестникът ще запази минимум десет печатни издания годишно, в зависимост от наличните средства. Ролята на официален вестник, която е основният му източник на приходи, ще бъде прехвърлена на отделна държавна онлайн платформа. Правителството твърди, че това е в съответствие с европейска директива за централизиране и публикуване на официална информация онлайн.

Междувременно Wiener Zeitung ще създаде медиен център, агенция за съдържание и център за обучение на журналисти. "Някои се опасяват, че правителството просто иска да запази марката Wiener Zeitung с нейната 320-годишна история, докато никой не знае как ще изглежда бъдещото издание - дали то все още ще бъде сериозна журналистика", заяви заместник-главният редактор на изданието Матиас Циглер.

Според профсъюза почти половината от над 200-те служители на вестника, 40 от които са журналисти, може да бъдат съкратени. А няколкостотин души излязоха по улиците на Виена във вторник, за да протестират срещу този ход на правителството.

Основан през 1703 година под името Wiennerisches Diarium и по-късно преименуван на Wiener Zeitung през 1780 г., бившият частен двуседмичен вестник е национализиран от австрийския император Франц Йосиф I през 1857 г. и става официален вестник на страната.

През 2004 г. Wiener Zeitung беше класиран като един от най-старите вестници, които все още се разпространяват, съобщиха за АФП от Световната асоциация на издателите на новини.

Тиражът на Wiener Zeitung е около 20 000 екземпляра през делничните дни и около два пъти повече през уикендите.

2023 © Варна е

Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер си е отишъл на 83 години
Напусна ни Роберто Кавали

Италианският моден дизайнер Роберто Кавали е починал на 83 години.

Неговото влечение към ярките животински мотиви и изкусните му творения го превръщат в любимец на международния светски живот в продължение на десетилетия, отбелязва NOVA.

Дизайнерът е починал в дома си във Флоренция след дълго боледуване.

Кавали е роден на 15 ноември 1940 година във Флоренция. Той е известен със създаването на едни от най-дръзките и сложни тоалети в модната индустрия. Името му се свързва с „пясъчните“ дънки, които се превърнаха в стандарт за производителите на деним.

Роберто Кавали е част от артистично семейство. Дядо му Джузепе Роси е бил един от членовете на италианското артистично движение Макиайоли и неговата работа може да се види в галерията „Уфици“, а майка му е била известна със своите шивашки умения.

Като студент в институт по изкуствата, Роберто Кавали създава серия от флорални принтове, използвайки техника за плетка и новаторски начини за печат върху кожа.

Постепенно дизайнерът започва да прави масивни пачуърк модели от различни материали. С тази си работа, Кавали привлича вниманието на Pierre Cardin и Hermes. На 32-годишна възраст дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.

"Скъпи Роберто, може вече да не си физически тук с нас, но знам, че винаги ще усещам духа ти с мен. Най-голямата чест в кариерата ми е да работя под вашето наследство и да създавам за марката, която сте основавали с такава визия и стил. Почивай в мир, ще ни липсваш и си обичан от толкова много хора, че името ти ще продължи, като фар за вдъхновение за другите и особено за мен”, казва Фаусто Пуглиси, творчески директор на компанията Roberto Cavalli.

"Фирмата Roberto Cavalli споделя съболезнования за загубата на семейството на г-н Кавали. Неговото наследство остава постоянен източник на вдъхновение”, обявява Серхио Азолари, изпълнителен директор на компанията.

2024 © Варна е