Мобилно меню

Спират от печат най-стария вестник в света

320-годишният Wiener Zeitung от 1 юли ще може да се чете само в интернет, ще бъде създаден и медиен център, агенция за съдържание и център за обучение на журналисти
Спират от печат най-стария вестник в света
54

Спират от печат най-стария вестник в света - Wiener Zeitung (Винер цайтунг), основан през 1703 г. Австрийският вестник, който е достатъчно стар, за да пише за младия Моцарт и за абдикацията на последния хабсбургски император, спира печатното си издание след промяна на австрийските медийни закони, информира "Дойче веле".

Австрийският парламент прие с мнозинство закона, който слага край на сегашната форма на всекидневника. До решението се стигна въпреки протестите на служители и читатели.

Wiener Zeitung е собственост на австрийското правителство от 1857 г. и служи като официален вестник, като обявите за свободни работни места в правителството и други официални съобщения се публикуват във вестника по закон.

Именно това се превърна в основния му източник на приходи и позволи на вестника да продължи журналистическата си мисия да съобщава новините.

Въпреки това обаче парламентът на Австрия прие закон, който вече няма да изисква той и други компании да публикуват обяви в печатното издание на вестника.

"Не е работа на републиката да управлява и финансира всекидневник", заяви канцлерът консерватор на Австрия Себастиан Курц през 2021 г., когато промените бяха предложени за първи път.

Новият закон предвижда от 1 юли изданието да се премести предимно в интернет. Вестникът ще запази минимум десет печатни издания годишно, в зависимост от наличните средства. Ролята на официален вестник, която е основният му източник на приходи, ще бъде прехвърлена на отделна държавна онлайн платформа. Правителството твърди, че това е в съответствие с европейска директива за централизиране и публикуване на официална информация онлайн.

Междувременно Wiener Zeitung ще създаде медиен център, агенция за съдържание и център за обучение на журналисти. "Някои се опасяват, че правителството просто иска да запази марката Wiener Zeitung с нейната 320-годишна история, докато никой не знае как ще изглежда бъдещото издание - дали то все още ще бъде сериозна журналистика", заяви заместник-главният редактор на изданието Матиас Циглер.

Според профсъюза почти половината от над 200-те служители на вестника, 40 от които са журналисти, може да бъдат съкратени. А няколкостотин души излязоха по улиците на Виена във вторник, за да протестират срещу този ход на правителството.

Основан през 1703 година под името Wiennerisches Diarium и по-късно преименуван на Wiener Zeitung през 1780 г., бившият частен двуседмичен вестник е национализиран от австрийския император Франц Йосиф I през 1857 г. и става официален вестник на страната.

През 2004 г. Wiener Zeitung беше класиран като един от най-старите вестници, които все още се разпространяват, съобщиха за АФП от Световната асоциация на издателите на новини.

Тиражът на Wiener Zeitung е около 20 000 екземпляра през делничните дни и около два пъти повече през уикендите.

2023 © Варна е

На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция

Над 52% са гласували управляващият вече над 20 години Ердоган да запази поста си
На втори тур: Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция
14

Реджеп Тайип Ердоган печели втория тур на президентските избори в Турция при близо 100% преброени гласове. За него са гласували 52.43%, а за опонента му Кемал Кълъчдароглу - 47.57%, информира БНТ.

64 млн. души решават дали управляващият вече над 20 години Реджеп Ердоган ще запази поста си или страната да бъде с нов президент. На първия тур на 14 май, когато вотът беше 2 в 1, управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели мнозинство и в парламента.

С дъжд и навъсено небе започна изборният ден в Истанбул. Това не попречи на турските избиратели да се наредят на опашка още преди вотът да започне в 8 ч.Както и на първия тур, президентът Реджеп Ердоган гласува в квартал Юскюдар в азиатската част на Истанбул, където се намира резиденцията му. Пред секцията отново имаше множество хора, които чакаха с часове под дъжда президента. След като даде своя вот заедно със съпругата си Емине Ердоган, заяви, че очаква резултатите да излязат бързо, тъй като се гласува само за двама кандидати.

"За първи път в историята на турската демокрация сме свидетели на втори тур на президентски вот. Същевременно няма други избори в историята, в които да са участвали толкова много избиратели - 90%", каза той.

С възгласи "президентът на народа" беше посрещнат опозиционният кандидат Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Той пристигна в избирателната секция със съпругата си Селви и с кмета на столицата - Мансур Яваш.

"Срещу нас бяха изречени лъжи и организирани клеветнически кампании. Вярвам в здравия разум на хората. Демокрацията и свободата със сигурност ще тържествуват в тази страна и ще можем да се разхождаме по улиците в мир и да критикуваме политиците, колкото си искаме", каза Кемал Кълъчдароглу.

Реджеп Ердоган изглеждаше уверен в победата си, но дори в избирателната секция, където той гласува, хората бяха разделени.

Опозиционните партии разположиха армия от 400 хиляди доброволци, за да следят за гласуването и броенето на бюлетините. След първия тур международни наблюдатели съобщиха, че двамата опоненти са се състезавали при неравни условия, тъй като Ердоган заема поста и в момента, но каквито и нередности да са установени, това нямало да промени резултата от вота.

2023 © Варна е / източник: БНТ