Мобилно меню

Световен рекорд за най-силно мъркане постави котка от Кеймбриджшър

Мъркането на 14-годишната Бела наподобявало звука от врящ чайник
Световен рекорд за най-силно мъркане постави котка от Кеймбриджшър

Бела, 14-годишна котка от Хънтингдън, Кеймбриджшър, подобри световния рекорд на Гинес за най-силно мъркане на домашна котка. То е с удивителните 54,6 децибела, което се равнява на звука от врящ чайник. 

Никол Спинк, гордата собственичка на Бела, казва:

„Винаги сме знаели, че Бела мърка много силно – дори се налага да увеличаваме звука на телевизора, за да го чуем през нейното мъркане – и то винаги след хранене. Когато видяхме, че рекордът за най-силно мъркане в света е в процес на издирване, знаехме, че трябва да предложим Бела, и сме много доволни, че го направихме! Всички сме изключително развълнувани, че Бела подобри световния рекорд. Тя е част от нашето семейство от много години – обичаме я безкрайно и се гордеем с нейното постижение.“

След строг процес Световните рекорди на Гинес регистрираха опита на Бела да подобри съществуващия рекорд и след перфектното ѝ представяне нямаше съмнение относно резултата. 

Дейв Уилсън, официалният съдия на Световните рекорди на Гинес, който наблюдава опита на Бела да счупи рекорда, отбеляза: „Винаги е вълнуващо, когато има потенциал за нов световен рекорд, затова очаквахме с нетърпение да видим дали Бела ще успее да го направи. Поставихме записващите устройства, след което Бела се настани на любимата си възглавница и започна да мърка. Резултатите бяха очевидни веднага – Бела счупи рекорда за най-силно мъркане в света!“

Сега Бела гордо държи титлата за най-силно мъркане на домашна котка в света.

2023 © Варна е / снимка: Guinness World Record

След Евровота: Предсрочни парламентари избори във Франция на 30 юни

Причината - убедителното представяне на френската крайнодясна партия "Национален сбор"
След Евровота: Предсрочни парламентари избори във Франция на 30 юни

Френският президент Еманюел Макрон свиква предсрочни парламентари избори на 30 юни, заради убедителното представяне на френската крайнодясна партия "Национален сбор" на европейските избори. Тя печели с 32,4 процента от гласовете, показва екзитпол на френския Институт за изследване на общественото мнение и консултантската компания "Фидюсиал", представен от телевизия Те Еф 1.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон "Ренесанс" с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия - "Плас Пюблик" с 14,3 процента.

Крайнолявата "Непокорна Франция" печели битката за четвъртото място с дясноцентристката "Републиканците". Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

В Европейския парламент ще излъчат представители още "Еколозите", с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната "Реконкиста", която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

2024 © Варна е / източник: БНТ; снимка: elysee.fr