Мобилно меню

СЗО бие тревога: Увеличават се случаите на коронавирус

Отчита се значително увеличение на хоспитализираните пациенти инфектирани с коронавирус, както и настанените в интензивните отделения
СЗО бие тревога: Увеличават се случаите на коронавирус

Световната здравна организация изрази тревога от увеличаването на случаите на коронавирус в няколко страни преди настъпването на зимата и предупреждава властите да не игнорират вируса.

СЗО отчита увеличение на хоспитализациите на инфектирани с коронавирус, както и на пациентите, настанени в интензивните отделения.

Делът на ваксинираните представители на високорисковите групи е тревожно нисък в Северна и Южна Америка, както и в Европа, заяви ръководителят на международната организация Тедрос Гебрейесус.

Според досегашните проучвания циркулиращите варианти на COVID-19 не предизвикват по-тежко заболяване в сравнение с известните досега, съобщават още от СЗО.

"COVID-19 може и да не предизвиква толкова остра криза, колкото преди две години, но това не означава, че можем да игнорираме заболяването. Държавите инвестираха толкова много в изграждане на системи за отговор на COVID-19. Призоваваме да поддържат тези системи, да защитят хората, да продължат тестването", заяви Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

2023 © Варна е

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е