Мобилно меню

СЗО бие тревога: Увеличават се случаите на коронавирус

Отчита се значително увеличение на хоспитализираните пациенти инфектирани с коронавирус, както и настанените в интензивните отделения
СЗО бие тревога: Увеличават се случаите на коронавирус

Световната здравна организация изрази тревога от увеличаването на случаите на коронавирус в няколко страни преди настъпването на зимата и предупреждава властите да не игнорират вируса.

СЗО отчита увеличение на хоспитализациите на инфектирани с коронавирус, както и на пациентите, настанени в интензивните отделения.

Делът на ваксинираните представители на високорисковите групи е тревожно нисък в Северна и Южна Америка, както и в Европа, заяви ръководителят на международната организация Тедрос Гебрейесус.

Според досегашните проучвания циркулиращите варианти на COVID-19 не предизвикват по-тежко заболяване в сравнение с известните досега, съобщават още от СЗО.

"COVID-19 може и да не предизвиква толкова остра криза, колкото преди две години, но това не означава, че можем да игнорираме заболяването. Държавите инвестираха толкова много в изграждане на системи за отговор на COVID-19. Призоваваме да поддържат тези системи, да защитят хората, да продължат тестването", заяви Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

2023 © Варна е

Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, подчертават експерти
Слончета близнаци се родиха в резерват в Кения

Рядко срещани слонове близнаци се родиха в Кения. От местната организация "Спасете слоновете" съобщиха, че двете женски слончета са се родили в националния резерват Самбуру в Северна Кения от майка на име Алто, информира БНТ.

Близнаците съставляват само около един процент от ражданията на слонове, въпреки че в началото на 2022 г. в същия резерват се е родила друга двойка - един мъжки и една женска.

Видеоклип, публикуван в социалната мрежа X от организацията "Спасете слоновете", показва как малките слончета се хранят от майка си, заобиколени от други членове на стадото.

Африканските слонове имат най-големия период на бременност сред всички живи бозайници, като носят малките си близо 22 месеца и раждат приблизително на всеки четири години. Въпреки това слоновете близнаци често не оцеляват. Предишна двойка близнаци, родени в Самбуру през 2006 г., не успя да преживее повече от няколко дни.

Африканските савани слонове са класифицирани като застрашени от Международния съюз за защита на природата (IUCN), според който бракониерството и унищожаването на местообитанията са имали опустошителен ефект върху броя на слоновете в Африка като цяло.

По данни на Службата за дивата природа на Кения в източноафриканската държава има над 36 000 слона, като усилията за спиране на бракониерството са спрели намаляването на броя им.

През 70-те и началото на 80-те години на миналия век популацията на слоновете в Кения е била 170 000, но до края на 1989 г. е намаляла до едва 16 000 поради търсенето на слонова кост, съобщи тя.

2023 © Варна е / Източник: БНТ, снимка: Save the Elephants
Още по темата: Кения Близнаци Слончета
Още по темата: Кения Близнаци Слончета