Мобилно меню

Турската посланичка: Румен Радев ми се обади в 6 сутринта

България беше втората държава в света, която ни се притече на помощ
Турската посланичка: Румен Радев ми се обади в 6 сутринта
45

Турция преживява небивало бедствие в историята на страната. Мащабът на земетресението е грандиозен - 350 км е дължината на разломните линии, 30 000 кв. метра е засегнатото пространство, 13,5 милиона е населението, което е засегнато. Десет са пострадалите области. Това каза в сутрешното предаване на БНТ турският посланик у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок.

Това са големи области, чиито индустриален и търговски капацитет е много голям. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. Над 15 000 са ранените до момента. Боим се, че тези цифри ще нараснат и с тревога очакваме това. Мобилизирахме всичките възможности. Турция е голяма и силна държава, имаме голям и висок капацитет, но времето е крайно неблагоприятно, изключително тежки, зимни условия. Много е голям магнитудът - две последователни земетресения със сила над 7 по Рихтер. Имаме нужда от подкрепа на международната общност.

Посланик Секизкьок благодари на българската държава, на българското правителство и на българския народ за искрената подкрепа.

Президентът на България ми се обади в 6 часа сутринта и каза, че се мобилизират възможностите, подготвят се военните самолети. България беше първата държава след Азербайджан, която се задейства да помогне, което е много важно за нас. Всички спасителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се организират кампании. Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция.

На този етап имаме нужда от спасителни екипи за градските райони, където има много тежки щети. България е от държавите, които осигури такъв издирвателен и спасителен екип. Пристигат екипи и от други 40 държави.

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков в момента е в района на бедствието и лично проследява спасителните операции, добави Айлин Секизкьок.

2023 © Варна е

Depeche Mode ни напомнят, че сме смъртни с последния си албум

Това е първият проект на групата, издаден след смъртта на кийбордиста Анди Флетчър, който почина през май 2022 г.
Depeche Mode ни напомнят, че сме смъртни с последния си албум
12

 

15-ият студиен албум на Depeche Mode, "Memento Mori", излезе днес. Двамата централни музиканти от Depeche Mode - Мартин Гор и Дейв Ган вече продължават без ученическия си приятел.

"Всичко се усеща различно. Всичко, което сме правили."

Така фронтменът и текстописец на Depeche Mode Дейв Геън обобщава живота на бандата след смъртта на Анди Флетчър през 2022 г.

Геън и съоснователят на групата Мартин Гор продължават напред с последния си албум "Memento Mori", в превод от латински: „Помни, че си смъртен“.

Дейността на Depeche Mode протича по отдавна утвърден модел. Нов  албум на четири или пет години с мащабна промоционална кампания, последвана от световно турне, което гарантирано ще бъде разпродадено по целия свят. 

2023 © Варна е