Мобилно меню

Вълни цунами в Япония след 7,6 по Рихтер

Общо 21 вторични труса с магнитуд 4 или повече са регистрирани в централната част на Япония за малко повече от 90 минути.
Вълни цунами в Япония след 7,6 по Рихтер

Вълни цунами с височина около 1,2 метра височина достигнаха японския бряг, след като страната беше ударена от мощен трус със сила 7,6 по Рихтер.

По данни на обществената телевизия NHK вълните са заляли пристанище в префектура Уаджияма. Не се съобщава за жертви. Вълни с височина малко под метър са регистрирани и в префектура Тояма.

Според японската метеорологична служба се очаква вълните да достигнат до 5 метра. Издадено е нареждане за евакуация на населението в най-застрашените райони.

Земетресението със сила 7,6 беше усетено в обширен район по крайбрежието на Японско море в Централна Япония. Епицентърът е в района на полуостров Ното.

Към момента няма официални данни за жертви и пострадали, но кадри от охранителни камери показват как по време на труса рухват няколко къщи.

От управата на най-големия АЕЦ съобщават, че не са засегнати от труса. Спряно е движението на високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Десетки хиляди домакинства са без ток.

Общо 21 вторични труса с магнитуд 4 или повече са регистрирани в централната част на Япония за малко повече от 90 минути.

Българските граждани, пребиваващи в Япония или планирали пътуване до Япония, да спазват препоръките на местните власти и да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция, съобщава Ситуационният център на Министерството на външните работи на интернет страницата на министерството. При нужда от съдействие българските граждани в Япония могат да се обърнат към Посолството на България в Япония на адрес: Yoyogi 5-36-3, Shibuya-ku, Tokyo 151-0053, Тел.: +81 3 3465 1021, както и на дежурен телефон в извънработно време: + 81 80 7966 5608 /мобилен/. Имейл: embassy.tokyo@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

2024 © Варна е / снимка: Телевизия NHK; източник: БНТ

Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Проучване на СЗО показва, че повече от половината от британските деца до 13-годишна възраст са употребявали алкохол
Децата във Великобритания с най-богат алкохолен опит в света

Великобритания е с най-много злоупотреби с алкохол сред децата в световен мащаб, а повече от половината деца в Англия, Шотландия и Уелс са пили алкохол до 13-годишна възраст, сочи доклад на Световната здравна организация.

Проучването, едно от най-големите по рода си на СЗО, разглежда данни за периода 2021-22 г. на 280 000 деца на възраст 11, 13 и 15 години от 44 държави, които са били анкетирани, относно употребата на алкохол и цигари.

Анализът установи, че Великобритания има сериозен проблем със злоупотребата с алкохол от непълнолетни. Повече от една трета от момчетата (35%) и момичетата (34%) са употребявали алкохол до 11-годишна възраст, а до 13 години 57% от момичетата и 50% от момчетата в Англия са употребявали алкохол – най-високият процент, включен в анализа.

Повече от половината момичета (55%) и момчета (56%) в Англия от семейства с по-високи доходи казват, че са пили алкохол през живота си, в сравнение с 50% от момичетата и 39% от момчетата от среди с по-ниски доходи.

Анализът установи също, че момичетата на възраст 13 и 15 години във Великобритания пият и пушат повече от момчетата на същата възраст.

2024 © Варна е