Мобилно меню

15 и 16 март ще са Дни на национален траур в памет на патриарх Неофит

Решението бе взето от Министерски съвет
15 и 16 март ще са Дни на национален траур в памет на патриарх Неофит

Дни на национален траур са обявени на 15 и 16 март за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Решението бе обявено от Министерският съвет. 

Както ВАРНА Е съобщи, на извънредно заседание по повод кончината на Светейшия патриарх Неофит на 13 март Светият Синод взе решение на 15 март, петък, от 9.00 часа тленните останки на Светейшия патриарх да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, а на 16 март, събота, от 9.30 часа да бъде отслужена заупокойна св. Литургия и опело. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено.

2024 © Варна е

Новият български патриарх e Даниил Видински

Трима бяха кандидатите за патриарх, Видинският митрополит Даниил, Врачанският митрополит Григорий и Ловчанският митрополит Гавриил
Новият български патриарх e Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран на втори тур, като получи повече гласове от своя опонент врачанският митрополит Григорий.

Даниил получи 69 гласа, а Григорий - 66.

Трима бяха кандидатите за патриарх, Видинският митрополит Даниил, Врачанският митрополит Григорий и Ловчанският митрополит Гавриил, който събра на първи тур едва 19 гласа.

2024 © Варна е