Мобилно меню

Директорът на НСС: Бомбата срещу Гешев е имала за цел да убива!

Някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно той е мишена за някого, отбеляза Борислав Сарафов
Директорът на НСС: Бомбата срещу Гешев е имала за цел да убива!
108

Бомбата срещу Гешев е имала за цел да убива. Това заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

"Някой е следил маршрутите на главния прокурор. Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не е мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита. Главният прокурор е бил мишена, която да бъде убита", категоричен е той.

"Днес около 11:30 главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който скоростта се намалява – избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра", съобщи той.

По думите му взривът е имал насоченост към пътя.

"Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент – около 3 килограма тротил, по изчисления на експертите. В нея е имало и осколки. Те са се разпиляли и забили в отсрещните дървета. Очевидно бомбата е била с намерение да убие. Не е била целта ѝ сплашване, не е било фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът".

Сарафов уточни, че на мястото са намерени маркери, които са оставили извършителите. "Спрямо тях са се ориентирали, когато мине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайни минувачи", подчерта той.

Наказателното производство, което е образувано е по Глава 1 от НК за терористичен акт. Разследващите търсят детонатори и събират осколките, отбелязва Нова телевизия. "До няколко часа ще знае с голяма точност както вида, така и количеството на взрива. Тези осколки са поставени не само, за да избухнат, но и за да убиват", категоричен е Сарафов.

Не се изключват никакви версии. "Най-вероятно тези хора са били на място. Може би са имали визуален контакт с пътя и преминаващите автомобили. Няма друг по-точен начин да се прецени кога да се детонира, защото по този път преминават много коли. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобила на главния прокурор се е изравнил а него. по свидетелски показания взривът е изместил вляво колата на главния прокурор. Очевидно някой е следил главния прокурор", обобщи Сарафов.

2023 © Варна е / снимка: Прокуратура на Република България

Мария Габриел: Замразяваме преговорите за правителство, всичко си има граници!

Демокрация не се гради на базите на лъжа, подчерта кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС
Мария Габриел: Замразяваме преговорите за правителство, всичко си има граници!
16

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за кабинет след изтеклия вчера запис от Националния съвет на ПП. Това заяви Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ.

"Дълго мълчах и се водех единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо него, а после и колегите си. Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базите на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаменталните принципи на републиката".

По думите й проблемът в записа не са обидите, а изговорените визия и начин на управление, които са в разрез с всички европейски практики. Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго навън, заяви Габриел.

"С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ, смятам, че това е неприемливо и спрямо тях. Не трябва да има никакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава".

Въпрос е и какво означава "ала-бала с президента", коментира Габриел и посочи, че не може да участва в преговори без ясни отговори и гаранции за спазване на принципи. Според нея вариантът за експертно правителство продължава да има най-голяма подкрепа, но в момента е по-важно да има яснота че законът не се нарушава, както и че не се политизират държавният апарат и службите.

Габриел все пак уточни, че има шанс преговорите да бъдат подновени, но при определени условия:

"Те могат да бъдат размразени, преди да сложим окончателен край. Аз много ясно посочих фундаментални принципи и отговори, които чакаме. Защото извинението не е към мен, а към българските граждани, администрацията, към българските учители, офицери. Уважението е към нашите партньори, към България и нейните граждани. Това ще предопредели дали замразяването може да се превърне в размразяване или да отидем в другата алтернатива".

Томислав Дончев коментира, че "този, който е правил ала-бала с президента", сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той:

"Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще прави чистки, няма значение дали е законно или незаконно", отбеляза Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов каза още, че че ГЕРБ са разговаряли с техни колеги и ще направят предложение в парламента държавата да купи същите машини за гласуване, които се използват и в САЩ, за да няма манипулации.

"За да стане незабавно, бързо, поради изключителната важност да провеждаме честни избори. Да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах "ала-бала". Да купим същите машини като в САЩ, приемаме, че там е най-голямата демокрация и със същите машини да провеждаме гласуване, което да избягва далаверата с машинния вот".

Борисов посочи, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са започнали изключително добре и са говорили единствено за най-важните приоритети пред държавата.

"Сега аз имам тежък проблем с моите колеги, които не са били на преговорите. Имахме изключително добър климат в тези преговори, изключително разбирателство. Това ни дойде като гръм от ясно небе и в първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго и то надали е краят."

Борисов не вярва да може да се състави правителство с третия мандат и заяви, че не се плаши от избори:

"В тази ситуация изборите са по-добър вариант. Всеки ден Вежди ме пита докога ще позволявам да ме унижават. Трети мандат не виждам как ще стане, тогава изборите са много по-честен вариант за хората. Или се вразумяват всички, връщаме се на стъпките, които говорихме за експертно правителство, и го слагаме на масата".

Записът, разпространен от Радостин Василев, предизвика политическа буря в държавата на фона на постигнатото споразумение за съставяне на кабинет между първите две парламентарно представени формации - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В записа се говори за "изпиране на Бойко Борисов", както и че докато Борисов "се страхува от Гешев", правителство ще има.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че по време на въпросното заседание, ПП е трябвало да вземе "съдбоносно решение за втория мандат", поради което е имало "много емоции, мнения, квалификации".

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива.

2023 © Варна е / източник: БНТ