Мобилно меню

Рекорден скок на цените: Плащаме над 20 лева за буркан мед!

Пчеларите отчитат висок добив, но имат и много залежала продукция
Рекорден скок на цените: Плащаме над 20 лева за буркан мед!

Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала продукция и големи количества вносен мед от Украйна, производители прогнозират цена от над 20 лева за буркан мед.

Пчелари от Югозападна България отчитат висок добив на мед тази година.

"Към 10, 15, 20 кг от пчелни семейства. Даже и втори път от някои семейства извадих", споделя Венета Ифандиева - член на УС на "Обединени пчелари".

"Задоволено е положението. Складовете са пълни, помещенията са пълни. Чакат само реализация", отбелязва Георги Петков, производител на мед.

Въпреки голямото количество български мед по складовете тази година е възможно цената за буркан да стигне рекордната сума от 22 лева.

"Малко е по-скъпо, но понеже и захарта, и лекарствата, които докторът ни дава, те се повишиха. А трябва да ги третираме, ако не ги третираме, те умират", обясни Венета Ифандиева.

"Цената варира от минимална цена 10-12 до към 18 - 20. Това е реалната цена - около 20 лева. Трябва да се отчете и много, че в природата има разнообразен мед. Много видове мед и не може да се сложи под общ знаменател", коментира Георги Петков.

Според пчеларски организации, до момента у нас е внесен над 650 000 тона мед от Украйна. Съмняват се, че този мед се изкупува и препродава на българския пазар.

"Големите производители, които имат по 1000-2000 пчелни семейства, те го изкупуват и разбирате за какво става въпрос. Качественият мед има 200 вида вещества. Отделно прополисът е най-хубавият антибиотик, който го има на света", заяви Ифандиева.

Потребителите са скептични и предпочитат да купуват мед от познати производители: "Никога не съм купувала мед от веригите, нито от кварталните магазини. Винаги съм купувала мед от частните лица. Дори не от областта. Аз живея в Благоевград, купувам си мед от Видин, защото там няма примеси в самата тенекия. Количеството е по-голямо, качеството е по-добро и цената е много по-добра", казва Александра Димитрова.

Производителите са категорични, че трябва да се засили контролът по качеството на меда, които стига до крайния потребител, защото освен на завишена цена, често се продава и мед, който не отговаря на здравните изисквания.

2023 © Варна е / източник: БНТ

Без ток заради снега са близо 800 000 домакинства в страната

Около 200 000 са домакинствата без ток в Североизточна България
Без ток заради снега са близо 800 000 домакинства в страната

Близо 800 000 домакинства в цялата страна са без ток. Това станя ясно от изказване на министъра на енергетиката Румен Радев, който даде брифинг с актуалната метеорологична обстановка.

"В тези сложни часове работят на терен хиляди наши колеги. Трети поред уикенд ситуацията е сложна. Благодаря им за работата и неуморния труд", подчерта министърът.

Към 17.00 ч всички проблеми в 20 подстанции на мрежата с високо напрежение са отстранени, съобщи Радев.

"В района на "Електроразпределителни мрежи Запад" има 778 населени места без ток - това са малко над 300 000 абоната. Най-много са абонатите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил", каза Румен Радев.

В района на "Електроразпределение юг" 55 населени места са без ток - това са над 300 000 домакинства.

"В северната част на този регион е най-сложна обстановката - това са Стара Загора, Сливен, Хасково, населени места край Пловдив и Смолян", обясни министърът.

196 000 клиенти на "Електроразпределение Север" в 779 населени места в Североизточна България също са на тъмно.

2023 © Варна е / източник: БНТ