Мобилно меню

Земетресение в Румъния разлюля и България

Трусът, с магнитуд 5,5 по Рихтер, е усетен в София, Плевен и Кюстендил
Земетресение в Румъния разлюля и България
52

Силно земетресение в Румъния се усети и в България. Земетресението е с магнитуд 5,5 по Рихтер, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. 

Трусът е регистриран в 15:16 часа българско време. По информация на граждани трусът се е усетил в София, в Плевен, както и в Кюстендил. От МВР съобщават, че няма данни за нанесени щети на територията на България.

Епицентърът му е на 5 км от румънския град Тисмана. Дълбочината - 40 км.

Последвали са няколко по-слаби труса с магнитуд 3,9, 3,4 и 3,5 по Рихтер.

На 13 февруари също беше регистрирано силно земетресение в северната ни съседка. Магнитудът му беше 5,2 по Рихтер и беше усетено и в Сърбия. 

 

2023 © Варна е

Над 20 акта за седмица съставиха от Българската агенция по безопасност на храните

Унищожени са 235 кг храни, възбранени са още 308 кг храни без етикети и без документи за произход
Над 20 акта за седмица съставиха от Българската агенция по безопасност на храните
59

Повече от 2000 проверки извършиха инспекторите от отдели "Контрол на храните" към Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна през периода 06 – 10 март. По планов контрол в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене са осъществени 1 633 инспекции, по сигнали и жалби – 74 броя. Осъществени са още 211 тематични проверки, 203 броя по регистрации по Закона за храните и 79 – в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни.

За констатирани нарушения в хода на проверките са издадени 22 акта и 122 предписания, съгласно Закона за храните.

Възбранени и насочени за унищожаване са 308 кг храни без етикети, без документи за произход, унищожени са 235 кг храни.

Сред констатираните несъответствия при извършените проверки на територията на Република България са: предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без идентификационна маркировка, без документи за произход, неправилно етикетиране; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; липса на представени обективни доказателства за обезвреждане на СЖП и други.

Проверките продължават. Гражданите могат да подават сигнали към БАБХ на Горещия телефон 0700 122 99 или чрез онлайн платформата на официалната интернет страница на агенцията.

2023 © Варна е / снимката е илюстративна