Мобилно меню

Земетресение в Румъния разлюля и България

Трусът, с магнитуд 5,5 по Рихтер, е усетен в София, Плевен и Кюстендил
Земетресение в Румъния разлюля и България

Силно земетресение в Румъния се усети и в България. Земетресението е с магнитуд 5,5 по Рихтер, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. 

Трусът е регистриран в 15:16 часа българско време. По информация на граждани трусът се е усетил в София, в Плевен, както и в Кюстендил. От МВР съобщават, че няма данни за нанесени щети на територията на България.

Епицентърът му е на 5 км от румънския град Тисмана. Дълбочината - 40 км.

Последвали са няколко по-слаби труса с магнитуд 3,9, 3,4 и 3,5 по Рихтер.

На 13 февруари също беше регистрирано силно земетресение в северната ни съседка. Магнитудът му беше 5,2 по Рихтер и беше усетено и в Сърбия. 

 

2023 © Варна е

"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Габрово има амбиция да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата
"Make Карнавал, not war", призовават от Габровския карнавал

Началото на карнавалния празничен сезон под мотото "Make Карнавал, not war", обявиха от община Габрово. Те призовават града да се превърне в столица на мира, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

Най-старият и пищен карнавал в България ще се проведе по традиция в третия уикенд на месец май. Пъстроцветни костюми, маски, танци и музика ще завладеят града за три дни – от 17 до 19 май 2024 г., а кулминацията е карнавалното шествие, което ще се проведе в събота, 18 май. 

Около 90 карнавални картини и 40 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор. Отделните сцени, изработвани в продължение на няколко месеца от художници, артисти, шивачи и доброволци, представят сатиричен поглед върху политически и обществени теми и личности от България и света. 

Организаторите от Община Габрово обявяват отворен конкурс за участници с картина в карнавалното шествие от цяла България. Срокът за кандидатстване е до 22 април, а наградният фонд е 10 000 лева. Желаещите да участват могат да проявят креативност с идеи и таланти в различни категории като сатира, политика, икономика, музика, танцови изпълнения и други, съобразени с тазгодишната тема на карнавала "Make Карнавал, not war". 

Повече информация как можете да се включите в надпреварата може да откриете ТУК.

Габровският карнавал е не просто празник, а символ на свободния дух, на смеха и на хумора. Той е отворена платформа за изява на творчеството, за иронизиране на действителността и за единение в името на мира. Посланието към участниците и зрителите е да се включат активно, да изразят себе си, да се насладят на карнавалния дух и да станат съавтори на неповторимото събитие.  

В карнавалното шествие традиционно се включват групи от цяла България, както и чуждестранни гости. Организаторите са предвидили богата програма от съпътстващи събития, концерти, изложби и ателиета.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Габрово