Мобилно меню

Безплатна прожекция на филма "Наука за морето" на 19 декември във Варна

Прожекцията ще е във Фестивалния и конгресен център, от 17:30 часа
Безплатна прожекция на филма "Наука за морето" на 19 декември във Варна

Варненци и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до опознавателно морско пътешествие в Черно море с безплатна прожекция на филма "Наука за морето".

Документалният филм ще бъде излъчен във Фестивален и конгресен център във Варна на 19 декември (Никулден по стар стил) от 17:30 часа.

Входът е свободен за желаещите да се запознаят с темите за промените в биоразнообразието в резултат на човешката дейност в Черно море, подводната археология, методите за изследване на морското дъно, бреговата ерозия и как всеки от нас може да допринесе за опазването на нашето море.

Продукцията е на Института по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" - БАН, а в главната роля ще видим набралата широка популярност сърфистка и еко-активист Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша”, която познаваме от предизвикателството Wind2Wind и филма “Море на вятъра” (2018)

Илияна Стоилова влиза в ролята на водещ и изследовател, който потегля на едно опознавателно морско пътешествие в морето, като паралелно се среща и представя работата на българските учени от Института по океанология и най-впечатляващите им резултати. 

Лентата е подходяща и за най-малките зрители.

Безплатната прожекция е част от инициативите за отбелязване  на 30-ата годишнина на Българска морска камара.

2023 © Варна е

Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране
Планират цялостно брегоукрепване на териториите около Варна

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, каза кметът Благомир Коцев и добави, че вече се търсят варианти за финансиране на мащабният проект.

"Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този проект с премиера, както и с министъра на регионалното развитие и благоустройството, който утре ще е на посещение във Варна."

Това заяви кметът на Варна пред медиите днес, след като с премиера на страната Николай Денков направиха оглед на свлачището около Рибарския плаж.

Кметът даде за пример северната ни съседка Румъния, където вече е направен голям брегоукрепителен проект, на крайбрежието на Констанца, с привлечено европейско финансиране, като посочи, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има различни източниците на финансиране – европейско и друго, каза Коцев и допълни, че се изследват възможностите за осигуряване на значителни средства. По думите му, става въпрос за мащабен проект, с доста високи стойности, който трябва да се реши от държавата, тъй като общината няма собственост върху крайбрежието.

Холандска компания с доста богата история за подобни брегоукрепителни  мероприятия е изготвила проекта за брегоукрепване в Румъния и ние, заедно с областния управител, преговаряме с тях. Имахме  доста продуктивен разговор, така че предстоят новини по темата, коментира още кметът.  

Община Варна ще предприеме временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно, поясни Коцев.

"Освен по брега на Черно море, подобни проблеми има и покрай поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме изоставане, което се е натрупало пред последните повече от 30 години", заяви и премиерът Денков.

По думите му, с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за проекти, като същевременно ще се търсят източници на финансиране, както европейски, така и национални. "Това е доста дългосрочна задача, но трябва да се справим с нея", каза още Денков.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна