Мобилно меню

Двама пострадали, след като товарен кораб се натъкна на мина в Черно море

Корабът загубил курс и контрол и на горната палуба избухнал пожар
Двама пострадали, след като товарен кораб се натъкна на мина в Черно море

Товарен кораб, плаващ под панамски флаг, се е натъкнал на мина в Черно море, съобщи Ройтерс като се позова на украинската армия.

Корабът за насипни товари се е насочил за товарене на зърно към едно от украинските дунавски пристанища, когато се е ударил в мина.

"Корабът загуби курс и контрол и на горната палуба избухна пожар", съобщи южното военно командване на Украйна в канала си в "Телеграм".

Един човек е хоспитализиран, а на друг е оказана медицинска помощ на борда. На мястото са изпратени влекачи, допълват военните.

Инцидентът е пореден в северната част на Черно море, която е минирана от началото на войната. Напоследък няколко товарни кораба бяха повредени след подобни случаи, отбелязва "Дневник".

Румъния, България и Украйна се договориха да съберат обща група, която да обезврежда плаващи мини, за да гарантира свободен достъп на граждански съдове, които използват дунавските пристанища, след като през юли Русия едностранно прекрати зърнената сделка на ООН, за която се използваха три украински черноморски пристанища.

2023 © Варна е / източник: Дневник

Глобалните последици от нестабилността в Черно море обсъдиха представители на 14 държави на форум в Румъния

Командирът на българските военноморски сили проведе двустранни разговори с командира на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка, с главнокомандващия на френските сили в Средиземно и Черно море и командващия на Военноморските сили на Румъния, който беше домакин на събитието
Глобалните последици от нестабилността в Черно море обсъдиха представители на 14 държави на форум в Румъния

Третото поредно издание на традиционния Черноморски форум се проведе от 3 до 5 април, а домакини и организатори на събитието бяха Военноморските сили на Република Румъния.

Основната тема, която беше разисквана по време на форума – „Глобални последици от нестабилността в Черно море“, е особено актуална и отговаря в пълна степен на радикално и динамично променящата се ситуация в черноморския регион от началото на военното нахлуване на Русия в Украйна.

В дискусиите се включиха представители на четиринадесет държави, както и на основни командни структури на НАТО и на съюзни държави в Европа и Средиземноморието, на неправителствени организации и дипломатически мисии на участващите държави.

От българска страна участие във форума взе командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Контраадмирал Михайлов проведе двустранни разговори с командира на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч, с главнокомандващия на френските сили в Средиземно и Черно море вицеадмирал Жил Бойдевези, както и с домакина на събитието вицеадмирал Михайл Панайт – командващ на Военноморските сили на Румъния.

По време на форума командирът на българските Военноморски сили се срещна и разговаря с командващия на Военноморските сили на Украйна вицеадмирал Олексий Нейжпапа и с директора на Бреговата охрана на Грузия капитан І ранг Рамаз Папидзе.

Както и на предходните форуми, целта, която си поставиха организаторите, беше в резултат на дискусиите и обмяната на мнения, да бъде постигната обща позиция за възможностите и пътищата за решаване на възникващите в период на текущ въоръжен конфликт предизвикателства и проблеми.

Освен водещите теми за морската сигурност и морското сътрудничество по време на активен въоръжен конфликт, касаещи задачите на военноморските сили – защита на критичната инфраструктура и борба с минната опасност, бяха обсъдени и проблеми, породени пряко от конфликта, както и последиците от военните действия. Осигуряване безопасността на търговското корабоплаване, общата и енергийната сигурност в региона и много други специфични аспекти, бяха допълнителни направления за двустранни и многостранни разговори, допринасящи за разширяване на вижданията на участниците и техните разбирания за сигурността в Черно море.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър ВМС