Мобилно меню

Министърът на икономиката: Варна ще има стратегическо значение след влизането ни в Шенген

Създаването и развитието на Индустриалната зона в областта беше повод за визитата на Богдан Богданов
Министърът на икономиката: Варна ще има стратегическо значение след влизането ни в Шенген

Варна и регионът ще придобият стратегическо значение след влизането ни в Шенгенското пространство, заради възможностите, които предлага с морския и с въздушен транспорт, със ЖП мрежа и с магистрала Хемус, която вече е приоритет за правителството. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на работно посещение във Варна, при което се срещна с кмета Благомир Коцев и областния управител Андрияна Андреева. 

Отличното познаване на местния бизнес, на потенциала на фирмите в региона и на перспективите пред тях е в основата на икономическото развитие на областта и на общините в нея, отбеляза той.

Министърът коментира и новите икономически възможности пред региона след месец март, когато отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство.

„Ние трябва да материализираме този факт, защото той ни позволява да гарантираме сигурност и стабилност в региона, а това означава сигурност и стабилност за развитието на успешен бизнес и за привличането на инвестиции“.

Конкретен повод за неговата визита във Варна е създаването и развитието на Индустриална зона. Вече се водят разговори за терените, на които е възможно да функционира първата зона. Този проект ще трябва да премине и  през обособяването на местно инвестиционно звено (Звено за слединвестиционно обслужване). Това няма да е тежка административна структура, а по-скоро ограничен кръг от експерти, които познават в детайли всеки бизнес отрасъл, фирмите и техните възможности. Това ще са хората, които ще презентират местния бизнес, ще водят преговори и разговори за привличане нови инвеститори. 

Министър Богданов намира, че успешното партньорство между държавата в лицето на „Националната компания Индустриални зони“, Областна администрация и местните общини, които трябва да имат пряк интерес от развитието на зоните, ще позволи разгръщането на техния потенциал и до привличането на чуждестранни инвестиции. 

Министерството на икономиката ще разработи Инвестиционен портал, който ще позволи пряката и по-ефективна комуникация между всички държавни институции, местната власт и бизнеса и ще предостави възможност да бъдат обучени експертите, които ще влязат в Звената за слединвестиционно обслужване

2024 © Варна е / снимка: Министерство на Икономиката и Индустрията

Заведенията задължени да осигурят плащане с карти чрез ПОС терминал

Изискването влезе в сила от 1 март и важи за всички обекти за хранене и развлечения с категория две и повече звезди 
Заведенията задължени да осигурят плащане с карти чрез ПОС терминал

Заведенията за хранене и развлечение с категория две и повече звезди, задължително трябва да разполагат с ПОС терминал за плащане с карти и да предлагат тази възможност на клиентите. Промените в Закона за туризма, приети от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник миналата година, влязоха в сила от 1 март 2024 г.

Информация за възможността за плащане с карта чрез ПОС терминал трябва да е поставена на видно за клиентите място в съответния обект.

Лицата, които не спазят тези изисквания, подлежат на глоба. За физически лица, които не са търговци, глобата е от 100 до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица – от 500 до 2000 лева. При повторно нарушения глобата е от 200 до 1000 лева, а за фирми – от 1000 до 4000 лева.  Ако пък клиентите не са уведомени, че могат да плащат с карта, то глобата е от 100 до 300 лева за физически лица и от 300 до 1000 лева за фирми. При повторно нарушения сумата се удвоява, отбелязват от travelnews.bg.

2024 © Варна е / снимка: posterminal.bg