Мобилно меню

Над 30 компании се включиха в Българо-египетски бизнес форум във Варна

Чуждестранните представители са проявили интерес към варненски фирми, чиято дейност е свързана с производство на пробиотични препарати, на текстил и мебели, към хотелиерството и туристическата индустрия в морската столица
Над 30 компании се включиха в Българо-египетски бизнес форум във Варна

Българо-египетски бизнес форум се проведе в морската столица в началото на декември. Инициативата е на посланика на Арабска република Египет - Н. Пр. Халид Емара и на кмета на Варна Иван Портних. Събитието бе организирано от Община Варна, с подкрепата на Федерацията на египетските търговски камари, Съюза на арабските камари, Варненската търговско-индустриална камара, Стопанска камара - Варна, Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и Варненската туристическа камара.

Във форума взеха участие представители на над 30 компании от секторите туризъм, химическата и фармацевтична промишленост, мебелното производство, текстил, експорт на плодове и зеленчуци, културна индустрия.

Срещата бе открита от кмета Иван Портних. "Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения още през 1926 г. Оттогава двете държави работят в дух на приятелство и партньорство. Убеден съм, че днешната среща във Варна ще надгради тези традиции", заяви той.

Кметът припомни, че бизнес форумът бе организиран само месец след първа официална визита на Н. Пр. Халид Емара във Варна. Иван Портних благодари на посолството за доброто сътрудничество и на представителите на браншовите камари от Варна за активното партньорство. "Вярвам, че във времена на икономически предизвикателства, тези контакти са отлична възможност за нови партньорства и пазари. Готови сме да насърчаваме развитие на двустранното сътрудничество и в други сфери на обществения живот - образование, умни градове, високи технологии", заяви още Иван Портних.

Приветствие към участниците отправи Н. Пр. Халид Емара, който заяви, че Египет е врата за бизнеса към Африка, а България -  за Европа, което може да бъде добра основа за полезни контакти. С поздравления се включиха и Иван Табаков, председател на Варненската търговско-индустриална камара, Силвия Щумпф - представител на Стопанска камара-Варна, Ахмед Наср - представител на платформата за бизнес организации Emea Zone, а чрез видеовръзка от Египет се включи Халед Ханафи, генерален секретар на Съюза на арабските камари. По време на срещите гостите проявиха интерес към варненски фирми, чиято дейност е свързана с производство на пробиотични препарати, на текстил и мебели, към хотелиерството и туристическата индустрия и други.

2022 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна
Още по темата: Форум Египет Иван Портних
Още по темата: Форум Египет Иван Портних

Варна е град домакин на националната кампания "Започни млад"

Инициативата включва предприемачески състезания в големи градове на страната, а общият награден фонд е над 18 000 лева
Варна е град домакин на националната кампания "Започни млад"

Стартира записването за новото издание на Национална кампания "Започни млад" - най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Тази година домакини на събитията ще бъдат София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Монтана и Смолян.

"Започни млад" е социално-образователна инициатива, която се реализира под формата на предприемачески състезания. Провеждат се 50-часови събития в рамките на три дни, които имат за цел да осигурят качествено практическо обучение за начинаещи предприемачи.

Участниците създават работещи модели на стартиращи компании по време на събитието и си сътрудничат със съмишленици извън ежедневните си мрежи. Всички екипи водят дискусии с бизнес лидери и получават ценна обратна връзка от ментори и предприемачи. Най-добрите проекти, които се класират на финалите, се борят за награден фонд от общо над 18 000 лева, получават множество награди, както и подкрепа за реализация на идеите си.

За първи път тази година Национална кампания "Започни млад" добавя към формата си и състезание, свързано с професионалната реализация на участниците. Младите хора ще имат възможност да се срещнат с представители на различни компании от съответните области и да получат възможност за стаж и кариерно развитие. По този начин екипът на "Започни млад" има за цел да подпомогне решаването на проблемите, свързани с липсата на кадри и текучество на служителите, както и кариерната ориентация на младите хора.

Събитието във Варна е на 7 октомври 2024 г. 

2024 © Варна е