Мобилно меню

Над 30 компании се включиха в Българо-египетски бизнес форум във Варна

Чуждестранните представители са проявили интерес към варненски фирми, чиято дейност е свързана с производство на пробиотични препарати, на текстил и мебели, към хотелиерството и туристическата индустрия в морската столица
Над 30 компании се включиха в Българо-египетски бизнес форум във Варна
44

Българо-египетски бизнес форум се проведе в морската столица в началото на декември. Инициативата е на посланика на Арабска република Египет - Н. Пр. Халид Емара и на кмета на Варна Иван Портних. Събитието бе организирано от Община Варна, с подкрепата на Федерацията на египетските търговски камари, Съюза на арабските камари, Варненската търговско-индустриална камара, Стопанска камара - Варна, Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и Варненската туристическа камара.

Във форума взеха участие представители на над 30 компании от секторите туризъм, химическата и фармацевтична промишленост, мебелното производство, текстил, експорт на плодове и зеленчуци, културна индустрия.

Срещата бе открита от кмета Иван Портних. "Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения още през 1926 г. Оттогава двете държави работят в дух на приятелство и партньорство. Убеден съм, че днешната среща във Варна ще надгради тези традиции", заяви той.

Кметът припомни, че бизнес форумът бе организиран само месец след първа официална визита на Н. Пр. Халид Емара във Варна. Иван Портних благодари на посолството за доброто сътрудничество и на представителите на браншовите камари от Варна за активното партньорство. "Вярвам, че във времена на икономически предизвикателства, тези контакти са отлична възможност за нови партньорства и пазари. Готови сме да насърчаваме развитие на двустранното сътрудничество и в други сфери на обществения живот - образование, умни градове, високи технологии", заяви още Иван Портних.

Приветствие към участниците отправи Н. Пр. Халид Емара, който заяви, че Египет е врата за бизнеса към Африка, а България -  за Европа, което може да бъде добра основа за полезни контакти. С поздравления се включиха и Иван Табаков, председател на Варненската търговско-индустриална камара, Силвия Щумпф - представител на Стопанска камара-Варна, Ахмед Наср - представител на платформата за бизнес организации Emea Zone, а чрез видеовръзка от Египет се включи Халед Ханафи, генерален секретар на Съюза на арабските камари. По време на срещите гостите проявиха интерес към варненски фирми, чиято дейност е свързана с производство на пробиотични препарати, на текстил и мебели, към хотелиерството и туристическата индустрия и други.

2022 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна
Още по темата: Форум Египет Иван Портних
Още по темата: Форум Египет Иван Портних

За поредна година: Кредитният рейтинг на община Варна е стабилен

Общината няма просрочени задължения, регистрира се ръст, както на данъчните, така и на неданъчните приходи, а обобщението е, че финансовото състояние е много добро
За поредна година: Кредитният рейтинг на община Варна е стабилен
33

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) потвърди на свое заседание кредитния рейтинг на Община Варна. Според оценката, както дългосрочната, така и краткосрочната перспектива е стабилна.

Решението е взето след обстойна дискусия по измененията в състоянието на общината за петгодишен период и оценка на всички фактори, определящи рейтинга. Стабилната перспектива към рейтингите на община Варна отразява очакването за устойчиво финансово развитие, въпреки несигурната външна среда, съобщи днес кметът Иван Портних. Доколкото рейтингът на община Варна е ограничен от рейтинга на Република България, положително влияние върху него би могло да окаже евентуално повишение на държавния рейтинг.

При обсъждането са били поставени акценти върху благоприятната динамика на основни финансови показатели (включително продължаващата липса на просрочени задължения), в условията на нестабилна политическа и икономическа обстановка. Било е обърнато внимание и на по-значимите инфраструктурни проекти и начините за финансирането им.

В доклада, който е публикуван на сайта на БАКР, е изтъкнато, че нетният паричен поток е положителен и чувствително по-голям спрямо предходните години. При собствените приходи е налице повишение от 7.9%, обусловено както от данъчните, така и от неданъчните приходи.

За поредна година община Варна не отчита просрочени задължения и се характеризира с много добро финансово състояние.

2023 © Варна е