Мобилно меню

Работна група ще следи за прогреса във връзка с Дълбоко Технологичен Иновационен Порт Варна

Инициативата ще консолидира усилията на предприемаческия и технологично-иновационен капацитет в цяла Североизточна България
Работна група ще следи за прогреса във връзка с Дълбоко Технологичен Иновационен Порт Варна
624

В последният ден на февруари, в Икономически университет – Варна, се проведе поредната среща във връзка с Дълбоко Технологичен Иновационен Порт Варна (VDTIP) – първата дълбоко технологична иновационна долина в Европа.

На нея присъстваха представители на варненските университети, JA Bulgaria, ИКТ Клъстер Варна и други фирми, организации и експерти.

Беше обсъден напредъкът на дейностите от момента на нейното иницииране (17.10.2022), както и представянето на модела на VDTIP в Мюнхен, Германия през ноември 2022.

"Участниците в срещата бяхме единни по отношение на необходимостта да работим съвместно за консолидиране на местния предприемачески и технологично-иновационен капацитет в по-широк план, т.е. не само на град Варна, но и на по-широк ареал от Североизточна България, като стремежът е превръщане на региона в най-добро място за живеене.", увери Ректорът на Университета проф. д-р Евгени Станимиров

Беше взето решение, до две седмици да се излъчи работна група, която да се ангажира със задачи, свързани с визията, приоритетите, ползите, партньорствата и индикаторите за отчитане на прогреса на дейността на VDTIP.

"Трябва да имаме готовност с тези стъпки, за да ги презентираме пред представители на местни предприемачески екосистеми от цяла Европа на събитие на високо равнище във Варна на 23-24 юни 2023."

Беше изразена благодарност на община Варна за подкрепата на събитието, което предстои през юни 2023 г.

2023 © Варна е

Заведенията задължени да осигурят плащане с карти чрез ПОС терминал

Изискването влезе в сила от 1 март и важи за всички обекти за хранене и развлечения с категория две и повече звезди 
Заведенията задължени да осигурят плащане с карти чрез ПОС терминал

Заведенията за хранене и развлечение с категория две и повече звезди, задължително трябва да разполагат с ПОС терминал за плащане с карти и да предлагат тази възможност на клиентите. Промените в Закона за туризма, приети от Народното събрание и обнародвани в Държавен вестник миналата година, влязоха в сила от 1 март 2024 г.

Информация за възможността за плащане с карта чрез ПОС терминал трябва да е поставена на видно за клиентите място в съответния обект.

Лицата, които не спазят тези изисквания, подлежат на глоба. За физически лица, които не са търговци, глобата е от 100 до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица – от 500 до 2000 лева. При повторно нарушения глобата е от 200 до 1000 лева, а за фирми – от 1000 до 4000 лева.  Ако пък клиентите не са уведомени, че могат да плащат с карта, то глобата е от 100 до 300 лева за физически лица и от 300 до 1000 лева за фирми. При повторно нарушения сумата се удвоява, отбелязват от travelnews.bg.

2024 © Варна е / снимка: posterminal.bg