Мобилно меню

Работна група ще следи за прогреса във връзка с Дълбоко Технологичен Иновационен Порт Варна

Инициативата ще консолидира усилията на предприемаческия и технологично-иновационен капацитет в цяла Североизточна България
Работна група ще следи за прогреса във връзка с Дълбоко Технологичен Иновационен Порт Варна
241

В последният ден на февруари, в Икономически университет – Варна, се проведе поредната среща във връзка с Дълбоко Технологичен Иновационен Порт Варна (VDTIP) – първата дълбоко технологична иновационна долина в Европа.

На нея присъстваха представители на варненските университети, JA Bulgaria, ИКТ Клъстер Варна и други фирми, организации и експерти.

Беше обсъден напредъкът на дейностите от момента на нейното иницииране (17.10.2022), както и представянето на модела на VDTIP в Мюнхен, Германия през ноември 2022.

"Участниците в срещата бяхме единни по отношение на необходимостта да работим съвместно за консолидиране на местния предприемачески и технологично-иновационен капацитет в по-широк план, т.е. не само на град Варна, но и на по-широк ареал от Североизточна България, като стремежът е превръщане на региона в най-добро място за живеене.", увери Ректорът на Университета проф. д-р Евгени Станимиров

Беше взето решение, до две седмици да се излъчи работна група, която да се ангажира със задачи, свързани с визията, приоритетите, ползите, партньорствата и индикаторите за отчитане на прогреса на дейността на VDTIP.

"Трябва да имаме готовност с тези стъпки, за да ги презентираме пред представители на местни предприемачески екосистеми от цяла Европа на събитие на високо равнище във Варна на 23-24 юни 2023."

Беше изразена благодарност на община Варна за подкрепата на събитието, което предстои през юни 2023 г.

2023 © Варна е

Проф. д-р Евгени Станимиров представя новата си книга в Градската галерия във Варна

В "Белите петна в бизнеса" ректорът на Икономическия университет в морската столица разкрива ясни и прагматични принципи и послания за житейски успех
Проф. д-р Евгени Станимиров представя новата си книга в Градската галерия във Варна
150

Най-новата си книга "Белите петна в бизнеса" ще представи ректорът на Икономическия университет във Варна - Евгени Станимиров, на 22 март от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Това е втората книга на автора, издадена от ИК "Изток Запад". В "Белите петна в бизнеса" Евгени Станимиров разкрива ясни и прагматични принципи и послания за житейски успех.

"Всичко казано днес във вид на фундаментални изводи и насоки за действие, можем да представим в писмен вид само на една страница. Синтезирани по този начин, изводите ще изглеждат ужасно просто за много хора. И именно в това е проблемът. Нямаме грижа с обобщенията, а с подценяването на комплексните процеси. Резултатът – орисани сме да прилагаме ужасно прости неща по просто ужасен начин"

В бъдеще успешният бизнес ще се прави от все по-умни хора с изявен стремеж да бъдат ефективни в своите действия. Ефективността на бизнеса до голяма степен зависи от способността да откриваме и усвояваме т.нар. бели петна. В най-новата си книга Евгени Станимиров обяснява какво представляват „белите петна“, как да ги откриваме, усвояваме и създаваме, както и защо са важни за ефективността ни. Ще разберем, че всяко бяло петно е своеобразна врата: затваряме я и на нейно място се отваря нова, която на свой ред отваря път към следващи врати, което е цял път на развитие.

Бели петна са онези пропуснати или неусвоени до момента възможности, които могат да подобрят функционирането на всяка компания. Белите петна се свързват с недостатъчно разгърнат потенциал на идеите, хората, стратегиите; неспособност да се досетим как да решаваме определени проблеми; несполучливи опити да се възползваме от възможности поради повредена радарна система за откриване, слаба подготовка за усвояване или липса на креативност за тяхното създаване.

Способността да разпознаваме, създаваме и усвояваме бели петна е елемент от фината настройка при управлението на всеки бизнес. Колкото повече бели петна откриваме и създаваме, толкова повече разширяваме периметъра на избора си за действие. Всяко бяло петно е своеобразна врата: затваряме я и на нейно място се отваря нова, която на свой ред отваря път към следващи врати. Това изисква наистина адекватна подготовка.

Книгата на Евгени Станимиров "Белите петна в бизнеса" е надежден навигатор за откриване, създаване и усвояване на бели петна. Интелигентният ѝ прочит и разбиране ще помогне да постигате желани бизнес резултати. Тя разкрива връзките между стратегическите избори, тактическите решения и методите за работа. Коментират се въпроси, свързани с комуникация, манипулация, трафик, бюджет, цени, парадокси на потребителското поведение, тайни на брандинга и др. Особено ценни за бизнеса са специфичните техники за подпомагане на управленските решения.

Предишната книга на Евгени Станимиров, издадена през миналата година от ИК "Изток Запад" - "Многомерна стратегия за вашия бизнес", получи признанието за "безспорно най-полезната книга по управление на бизнеса, издавана у нас през последните 30 години", формулирано от председателя на Българска асоциация по маркетинг проф. д-р Веселин Благоев. Експертът в областта на маркетинга и маркетинговите комуникации отбелязва, че безспорно е имало нужда от подобна книга, "в която чрез ясен език и с богати примери се описва конкретно и задълбочено логиката и технологията на разработката на стратегия за всеки бизнес".

Книгата задава правилните въпроси, които са съществена част от решенията и дава отговори, придружени от съображения и препоръки, които са многократно проверени и доказано работещи в различни бизнеси – биопродукти, строителство, продажба на мебели, битова електроника, услуги, производство и продажба на цимент и много други.

"Правенето на бизнес много прилича на красива музика – за да въздейства, е необходим синхрон между инструментите. Ще научите как да настроите вашите стратегически инструменти и да синхронизирате тоновете им, за да постигнете желаните бизнес резултати", обещава с книгите си проф. д-р Евгени Станимиров.

2023 © Варна е / снимки: Facebook