Мобилно меню

Близо 90% от домакинствата във Варна имат интернет

Областта е на десето място в страната по този показател
Близо 90% от домакинствата във Варна имат интернет

 

87.7% от домакинствата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си, сочат резултатите от проведено през 2022 година проучване. Резултатът е с 3,4% по-нисък, в сравнение с предходната година, отбелязват от Териториално статистическо бюро Североизток.

Област Варна е на 10-о място в страната по този показател, първа е област София с 94,7%.

През 2022 г. 83.1% от лицата на възраст между 16 и 74 години в област Варна използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място, като мъжете са по-активни от жените - съответно 84% и 82,1%. В сравнение с предходната година е регистриран ръст от 1,9 процентни пункта в регулярното използване на интернет.

По този показател област Варна е на шесто място в страната. Първа е област София с 90,9%, при средна стойност за страната 79%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Варна от гледна точка на образователната им степен. Докато 97,7% от лицата с висше образование сърфират редовно в глобалната мрежа, то едва 62% от лицата с основно или по-ниско образование използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Редовно използващите интернет лица със средно образование са 82,7%.

През последните 12 месеца 30,7% от лицата в област Варна използват глобалната мрежа за взаимодействие с административни органи и публични институции. Областта изпреварва с 4,3 процентни пункта средната стойност за страната, която е 26,4% и заема четвърто място сред 28-те области. Най-значителен е делът на лицата, използвали онлайн услугите на административните органи и публичните институции в област Видин - 62,6%, а най-нисък в област Силистра - 3,9%.

2023 © Варна е
Още по темата: Варна Интернет
Още по темата: Варна Интернет

Кариерен форум в сферите ИТ и комуникации провеждат в галерия Графит

Събитието e в събота, 21 октомври
Кариерен форум в сферите ИТ и комуникации провеждат в галерия Графит

Форумът „Дни на кариерата в сектор „ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ ще се проведе на 21 октомври в галерия Графит в центъра на Варна. Събитието се организира за 14-и път от Jobtiger. Традиционният кариерен форум дава възможност на студенти, млади и опитни специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Галерия Графит, в която ще се проведе събитието, ще е място за лични срещи между търсещите професионално развитие и представители на компаниите - лидери в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Водещи компании от най-стабилните сектори ще предложат кариерни възможности за първа работа или стаж, и за хора с опит.

Агенция по заетостта, като институционален партньор на събитието, ще вземе участие със свой щанд за популяризиране на услугите си - актуални програми, мерки и свободни работни места.

2023 © Варна е