Мобилно меню

Две нови организации се включиха в ИКТ Клъстер - Варна

Сдружението, което вече обединява 45 организации, си постави за цел да мотивира повече млади хора да се включат дейно в изграждането на позитивния облик на Варна
Две нови организации се включиха в ИКТ Клъстер - Варна
870

На проведеното на 9 февруари 2023 година общо събрание на сдружение с нестопанска цел "ИКТ Клъстер - Варна" беше гласувано приемане на два нови члена, с което те вече наброяват 45 организации.

Домакин на срещата бе Икономически университет - Варна и освен членове на Клъстера участие в дискусиите взеха гостуващи компании и потенциални членове – представители на Fraport Twin Star, DataArt, NRJ Soft, Global IT Center - Heidelberg Materials, Фондация МГ "Д-р Петър Берон", KASI Automation, СУ "Пейо Кр. Яворов" и Campus 90.

С гласуване бяха приети два нови члена - Clune Technology Investment Group Ltd. (CluneTech), за пълноправен член и ОБУ "Христо Ботев" с. Цонево за асоцииран член.

ИКТ Клъстер – Варна вече обединява 45 организации, от които 28 са пълноправни и 17 асоциирани. В това число са 26 компании, 6 университета, 6 неправителствени организации и 7 гимназии.

Бяха сформирани работни подгрупи и беше направен отчет и представяне на свършеното по работни групи:

Работна група "Образование"

 • UEVA – Акселераторът на Икономически университет – Варна
 • Кариерна борса на Технически Университет - Варна "Електроника и високи технологии" - 29- 31-ви март
 • Фондация МГ "Д-р Петър Берон", Варна
 • Среща със СМБ Варна, инициативи и събития:
  Тематична среща на 11.02 с преподаватели по Информационни технологии “Изкуственият интелект - възможности и предизвикателства“ – съвместно събитие на Съюз на математиците в България, ИКТ Клъстер – Варна и РУО – Варна; Традиционно регионално състезание "Преглед на знанията по математика" и "Преглед на знанията по информатика"
 • Varna Smart Challenge - 23.02 състезание за ученици на ПГ КМКС "Акад. Благовест Сендов" - Варна
 • Стажове, професионални паралелки, гимназии – менторство
 • Програма Образование 2021- 2027. Процедури свързани с подобряване на връзката между образованието и бизнеса

Работна група "Бизнес екосистема и колаборации"

 • Среща с АИКБ (Асоциация на индустриалния капитал в България)
 • Среща в Община Варна – обсъждане и подкрепа за изграждане на Черноморски младежки център
 • Municipality of Guimarães, Portugal  - комуникация в посока обмяна на опит и тенденция за сътрудничество
 • Активност на членовете - KPI – план за активно участие в дейностите на Клъстера
 • Продуктова презентация от образователната платформа "Уча.се" – пълноправен член на ИКТ Клъстер - Варна

Членовете на ИКТ Клъстер - Варна си поставиха за цел да мотивират повече млади хора да бъдат активни в образованието и да се включат дейно в изграждането на позитивния облик на Варна. Градът ни да се утвърди, като предпочитана дестинация за живеене и работа и успешно и устойчиво да се реализира потенциала на региона. 

2023 © Варна е / източник: ИКТ Клъстер - Варна

Кариерен форум в сферите ИТ и комуникации провеждат в галерия Графит

Събитието e в събота, 21 октомври
Кариерен форум в сферите ИТ и комуникации провеждат в галерия Графит

Форумът „Дни на кариерата в сектор „ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ ще се проведе на 21 октомври в галерия Графит в центъра на Варна. Събитието се организира за 14-и път от Jobtiger. Традиционният кариерен форум дава възможност на студенти, млади и опитни специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Галерия Графит, в която ще се проведе събитието, ще е място за лични срещи между търсещите професионално развитие и представители на компаниите - лидери в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Водещи компании от най-стабилните сектори ще предложат кариерни възможности за първа работа или стаж, и за хора с опит.

Агенция по заетостта, като институционален партньор на събитието, ще вземе участие със свой щанд за популяризиране на услугите си - актуални програми, мерки и свободни работни места.

2023 © Варна е