Мобилно меню

Обучават по киберсигурност 180 студенти и преподаватели, психолози и учители във Варна

Инициативата "Рицари в киберпространството" се реализира от ВСУ "Черноризец Храбър" с подкрепата на община Варна
Обучават по киберсигурност 180 студенти и преподаватели, психолози и учители във Варна

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще обучи 180 студенти и преподаватели, психолози и учители от учебни заведения в община Варна, които работят пряко с деца и младежи в онлайн среда. Това ще стане по проекта "Рицари в киберпространството", който се реализира в началото на новата учебна година с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“.

Събитието ще бъде открито на 12 септември 2023 г., от 10:00 ч. в залата на Младежкия дом във Варна. Лекции и демонстрации ще имат водещите български експерти по киберсигурност Симеон Нгуен и Явор Колев.

Симеон Нгуен ще демонстрира на място някои от възможностите на най-новите хакерски устройства, както и най-често срещаните киберзаплахи. Той е завършил системно програмиране, има и бакалавърска степен по психология. В ИТ-сферата работи повече от 10 години и притежава различни сертификати за етично хакерство.

Явор Колев е международен експерт по киберсигурност и противодействие на киберпрестъпността. Има 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност.

Целта на проекта е да създаде образователна общност - с необходимите знания за разпознаване на киберрисковете, която разполага със средства за отговорно и ангажирано действие при киберинциденти. Проектът цели също да обучи и помогне учениците да се защитават в онлайн средата. Знанието за механизмите на киберзащита, придобито от всички участници в образователния процес, ще допринесе за по-ефективна защита на младите поколения, които се обучават в училищата.

 

2023 © Варна е

Кариерен форум в сферите ИТ и комуникации провеждат в галерия Графит

Събитието e в събота, 21 октомври
Кариерен форум в сферите ИТ и комуникации провеждат в галерия Графит

Форумът „Дни на кариерата в сектор „ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ ще се проведе на 21 октомври в галерия Графит в центъра на Варна. Събитието се организира за 14-и път от Jobtiger. Традиционният кариерен форум дава възможност на студенти, млади и опитни специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Галерия Графит, в която ще се проведе събитието, ще е място за лични срещи между търсещите професионално развитие и представители на компаниите - лидери в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Водещи компании от най-стабилните сектори ще предложат кариерни възможности за първа работа или стаж, и за хора с опит.

Агенция по заетостта, като институционален партньор на събитието, ще вземе участие със свой щанд за популяризиране на услугите си - актуални програми, мерки и свободни работни места.

2023 © Варна е