Мобилно меню

Обучават по киберсигурност 180 студенти и преподаватели, психолози и учители във Варна

Инициативата "Рицари в киберпространството" се реализира от ВСУ "Черноризец Храбър" с подкрепата на община Варна
Обучават по киберсигурност 180 студенти и преподаватели, психолози и учители във Варна

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще обучи 180 студенти и преподаватели, психолози и учители от учебни заведения в община Варна, които работят пряко с деца и младежи в онлайн среда. Това ще стане по проекта "Рицари в киберпространството", който се реализира в началото на новата учебна година с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“.

Събитието ще бъде открито на 12 септември 2023 г., от 10:00 ч. в залата на Младежкия дом във Варна. Лекции и демонстрации ще имат водещите български експерти по киберсигурност Симеон Нгуен и Явор Колев.

Симеон Нгуен ще демонстрира на място някои от възможностите на най-новите хакерски устройства, както и най-често срещаните киберзаплахи. Той е завършил системно програмиране, има и бакалавърска степен по психология. В ИТ-сферата работи повече от 10 години и притежава различни сертификати за етично хакерство.

Явор Колев е международен експерт по киберсигурност и противодействие на киберпрестъпността. Има 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност.

Целта на проекта е да създаде образователна общност - с необходимите знания за разпознаване на киберрисковете, която разполага със средства за отговорно и ангажирано действие при киберинциденти. Проектът цели също да обучи и помогне учениците да се защитават в онлайн средата. Знанието за механизмите на киберзащита, придобито от всички участници в образователния процес, ще допринесе за по-ефективна защита на младите поколения, които се обучават в училищата.

 

2023 © Варна е

Електрически картинг и велосипед представиха на изложението "Техно Старт"

По време на форума бяха представени демонстрации на различни интерактивни игри, програмиране на роботи, технологии за 3D принтиране и др.
Електрически картинг и велосипед представиха на изложението "Техно Старт"

При огромен интерес премина първото издание на изложението "Техно Старт", което се организира от ИКТ Клъстер - Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна.

"В първия ден от новата учебна година деца и младежи имаха възможност да се запознаят с различни възможности за обучение, развитие и кариера в сферата на информационните технологии и иновациите", обясни Николай Петканов, представител на организаторите. 

Изложението беше посетено и от кмета на Варна Иван Портних, който се запозна с дейността на различни технологични компании, школи, училища и работилници, включени в първото издание на "Техно Старт".

На място бяха представени демонстрации на различни интерактивни игри, програмиране на роботи, технологии за 3D принтиране, както и новите модели на електрически картинг и велосипед - проектирани и произведени от варненски компании. Много експерти от различни области - програмисти, дизайнери, маркетолози, обясняваха и насочваха младежите как да развият своите интереси и да изберат подходящо образование.  

"Инициативата е прекрасна, затова сме готови заедно с нашите партньори от ИКТ Клъстер Варна да подготвим следващо издание, което да бъде още по-мащабно и интересно", коментира кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, ИКТ Клъстер Варна