Мобилно меню

Ще рекламират България като място за създаване на иновации, резултат от научна и развойна дейност

Това обяви във Варна министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева
Ще рекламират България като място за създаване на иновации, резултат от научна и развойна дейност

 

"Иновациите може да бъдат инструмент, който свързва България с други икономики в региона и Европа. Те може да са основа за сътрудничество и двигател на развитие, който да позиционира целия регион като източник на продукти и услуги с висока добавена стойност".

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на кръглата маса „Технологиите, които определят бъдещето на дигиталната трансформация“, организирана от DXC Technology България във Варна.

Министър Стойчева представи визията на Министерството на иновациите и растежа за ребрандиране на България като място за създаване на иновации, резултат от научна и развойна дейност и човешкия капацитет и интелектуален потенциал. „Сред основните цели на МИР са привличането на високотехнологични инвестиции и развитие на предприемаческата и стартъп екосистеми“, каза още Стойчева.

Министърът отбеляза, че България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи и на второ място като желана дестинация за отваряне на офиси на стартиращи компании. 

Министърът на иновациите заяви още, че създаването на иновационни долини и свързването им в мрежа от хъбове, които ще подобрят конкурентоспособността на региона и на Европа, е сред приоритетите на МИР. „Вярвам, че можем да създадем благоприятна среда за устойчив икономически растеж, включваща всички заинтересовани среди по модела на „отворена иновация“, каза министърът.

Стойчева подчерта, че по отношение на развиването на последното ниво технологии, включително изкуствения интелект, България може да се гордее с работата на INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии.

„Институтът има заявка да бъде фактор в региона и Европа и е един от петте института, които са признати за принос в сферата на дълбоките технологии“, заяви министър Стойчева.

„Вярвам, че ако използваме капацитета на подобни институции в синергия с бизнеса, ще успеем да създадем модели в подкрепа на решаване на местните и глобални предизвикателства“, допълни още министърът на иновациите и растежа.

Преди събитието министър Стойчева проведе среща с кмета на Варна Иван Портних, представители на глобалната платформа за иновации и световен лидер в подкрепата на стартъпи и иновационен капацитет и стратегически партньорства по модела на „отворена иновация“ Plug and Play и представители на Fraport България. На нея бяха обсъдени възможностите за морската столица, бъдещи партньорства. Министърът подчерта, че ключова цел на МИР е да покаже потенциала на България през предприемаческата екосистема.

По-късно тя проведе среща и с к.д.п. д-р Милен Тодоров, директор на СПД „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. На срещата беше обсъдено взаимодействието между МИР и Министерството на транспорта и съобщенията за подкрепа на иновациите в сектора.

Министър Стойчева посети и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където разгледа учебния център за кибероперации и симулатора за машинни операции. С флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров министърът на иновациите обсъди възможностите за сътрудничество на МИР с висшето учебно заведение във връзка с модернизиране на базата и иновативни обучения за студентите, както и потенциала за сътрудничество в рамките на акселератора на НАТО DIANA.

2023 © Варна е / снимки: МИР

Електрически картинг и велосипед представиха на изложението "Техно Старт"

По време на форума бяха представени демонстрации на различни интерактивни игри, програмиране на роботи, технологии за 3D принтиране и др.
Електрически картинг и велосипед представиха на изложението "Техно Старт"

При огромен интерес премина първото издание на изложението "Техно Старт", което се организира от ИКТ Клъстер - Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна.

"В първия ден от новата учебна година деца и младежи имаха възможност да се запознаят с различни възможности за обучение, развитие и кариера в сферата на информационните технологии и иновациите", обясни Николай Петканов, представител на организаторите. 

Изложението беше посетено и от кмета на Варна Иван Портних, който се запозна с дейността на различни технологични компании, школи, училища и работилници, включени в първото издание на "Техно Старт".

На място бяха представени демонстрации на различни интерактивни игри, програмиране на роботи, технологии за 3D принтиране, както и новите модели на електрически картинг и велосипед - проектирани и произведени от варненски компании. Много експерти от различни области - програмисти, дизайнери, маркетолози, обясняваха и насочваха младежите как да развият своите интереси и да изберат подходящо образование.  

"Инициативата е прекрасна, затова сме готови заедно с нашите партньори от ИКТ Клъстер Варна да подготвим следващо издание, което да бъде още по-мащабно и интересно", коментира кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, ИКТ Клъстер Варна