Мобилно меню

Технологиите, които определят бъдещето, обсъдиха на форум във Варна

В събитието, част от кампанията "Hello Varna! Hello World!", взеха участие кметът Иван Портних и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева
Технологиите, които определят бъдещето, обсъдиха на форум във Варна

Кръгла маса на тема „Технологиите, които определят бъдещето на дигиталната трансформация“, част от кампанията "Hello Varna! Hello World!" на DXC Technology България, събра международни и български топ експерти от IT-сектора, представители на академичните среди и на бизнеса. Сред гостите на събитието бяха кметът на Варна Иван Портних и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Кампанията "Hello Varna! Hello World! има за цел да насърчи местните таланти, да стимулира цифровия напредък и да допринесе за растежа на общността. Чрез партньорства и съвместни проекти ние вярваме в създаването на безкрайни възможности и превръщането на Варна във водещ център на технологиите и иновациите, заявяват от компанията.

В словото си пред участниците в кметът Иван Портних припомни, че като град на знанието, с 6 университета и над 30 000 студенти, Варна все по-активно привлича бизнес, свързан с високите технологии. Доказателство за това е и фактът, че DXC Technology България избра Варна за място, в което да успешно развива своя бизнес, отваря нови работни места, каза Иван Портних.

България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи, както и на второ място по привлекателност за отваряне на офиси за такива, каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя подчерта, че една от основните цели на министерството е да бъде ребрандирана страната ни като място за иновации, където се създават продукти и услуги с висока добавена стойност. По думите на й, основната задача на министерството е привличането на сериозни инвеститори, като в това отношение DXC Technology е много добър пример, защото компанията си взаимодейства със стартъпи в развиването на последното ниво технологии.

По време на дискусията бяха обсъждани и теми за разгръщането на потенциала на "анализа на големи данни (Big data analytics) и развитието на изкуствения интелект, както и сигурното използване на новите технологии в защитена кибер среда.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Електрически картинг и велосипед представиха на изложението "Техно Старт"

По време на форума бяха представени демонстрации на различни интерактивни игри, програмиране на роботи, технологии за 3D принтиране и др.
Електрически картинг и велосипед представиха на изложението "Техно Старт"

При огромен интерес премина първото издание на изложението "Техно Старт", което се организира от ИКТ Клъстер - Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна.

"В първия ден от новата учебна година деца и младежи имаха възможност да се запознаят с различни възможности за обучение, развитие и кариера в сферата на информационните технологии и иновациите", обясни Николай Петканов, представител на организаторите. 

Изложението беше посетено и от кмета на Варна Иван Портних, който се запозна с дейността на различни технологични компании, школи, училища и работилници, включени в първото издание на "Техно Старт".

На място бяха представени демонстрации на различни интерактивни игри, програмиране на роботи, технологии за 3D принтиране, както и новите модели на електрически картинг и велосипед - проектирани и произведени от варненски компании. Много експерти от различни области - програмисти, дизайнери, маркетолози, обясняваха и насочваха младежите как да развият своите интереси и да изберат подходящо образование.  

"Инициативата е прекрасна, затова сме готови заедно с нашите партньори от ИКТ Клъстер Варна да подготвим следващо издание, което да бъде още по-мащабно и интересно", коментира кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, ИКТ Клъстер Варна