Мобилно меню

Варна приема мащабно гейминг събитие

Black Sea Game Summit 2023 ще е на 29-и и 30-и септември във Фестивалния и конгресен център във Варна, а програмата включва конференция и турнир по електронни спортове
Варна приема мащабно гейминг събитие

Амбициозно гейминг събитие Black Sea Game Summit 2023 ще се проведе на 29-и и 30-и септември във Фестивалния и конгресен център във Варна.

"Варна е градът, който напълно заслужава да бъде домакин на Black Sea Game Summit 2023, защото тук се развива една от най-активните общности в гейминг индустрията! Радвам се, че с наша подкрепа градът ще бъде домакини на събитие, което ще събере млади и иновативни хора от цял свят! Вярвам, че полагаме началото на една прекрасна традиция, която ще надграждаме заедно и която ще утвърждава Варна като Град на знанието - притегателен център за наука, образование и иновации", коментира кметът Иван Портних.

Форматът предвижда конферентна част и турнир по електронни спортове.

Конференцията през първия ден ще сложи фокус върху ролята и перспективите на творческите сектори от сферата на гейм индустрията, анимацията и технологиите във визуалните изкуства, както и електронните спортове за развитието на икономиката на България. Основна цел на организаторите е събитието да предостави подиум за дискусии на отделните заинтересовани страни в тези креативни сектори в страната. 

"След успеха на SEE Creative Summit през март 2023 в София, решихме да се фокусираме върху водещия сектор в креативните индустрии, а именно гейм дивелъпмента, анимацията и потапящите технологии във визуалните изкуства! Благодарни сме на Община Варна, че без колебание прие поканата ни, като ни се довери да бъде домакин на Black Sea Game Summit 2023! Амбицията ни е събитието да бъде ежегодно, а целта ни - да привлечем все повече вниманието на младите хора и професионалисти в тази област към морската ни столица, както и към страната ни, в посока утвърждаването ѝ на важен регионален център на креативните индустрии в Европа" – сподели Геновева Христова, председател на Клъстер КреаТех България.

Вторият ден на Black Sea Game Summit ще бъде посветен на електронните спортове. В рамките на събитието ще се проведе турнирът BSL x/& BG SC2 Varna Invitational 2023, чийто домакини са Bellum Gens – организация с дългогодишен опит в сферата на електронните спортове. По покана на организаторите във Варна ще пристигнат някои от най-силните играчи от Европа в дисциплината StarCraft 2. Играта е с 25 годишна история и има милиони фенове по цял свят и ще предостави истински esport емоции за гостите на събитието.

Освен изключително интересната си програма, Black Sea Game Summit 2023 си поставя далеч по-амбициозни цели, гейминг индустрията, като част от креативните и творчески индустрии, да привлече не само по-голям обществен интерес, но и подкрепа от институциите. По данни на организаторите, този сектор генерира приходи от над 10 млрд. лева (по данни за 2021 г.),  като създава повече от 6% от добавената стойност (по факторни разходи) в икономиката на България, което му отрежда 8-о място по икономически принос в страната. Отбелязаният икономически ръст от 300% в подсектора софтуер и видеоигри е сензационен и едва ли в следващите десетилетия ще се появи сектор, който да навлезе така решително на пазара.

С провеждането на събитие от подобен мащаб, Варна дава заявка, че би могла да се бори, наред с градове като Катовице в Полша, за място на картата на градовете-хъбове на креативни и творчески индустрии в Европа. Инвестициите в тези сектори и събития като Black Sea Game Summit 2023 допринасят за изграждането на Варна като един по-приобщаващ и модерен град, където иновациите, творчеството и устойчивите работни места са факт.

Black Sea Game Summit 2023 ще е с вход свободен за всички, които искат да посетят лекциите или да наблюдават турнира по електронни спортове. Организаторите от Клъстер КреаТех България тепърва ще разкриват имената на лекторите и международните играчи, които ще пристигнат във Варна за форума.

2023 © Варна е

Електрически картинг и велосипед представиха на изложението "Техно Старт"

По време на форума бяха представени демонстрации на различни интерактивни игри, програмиране на роботи, технологии за 3D принтиране и др.
Електрически картинг и велосипед представиха на изложението "Техно Старт"

При огромен интерес премина първото издание на изложението "Техно Старт", което се организира от ИКТ Клъстер - Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна.

"В първия ден от новата учебна година деца и младежи имаха възможност да се запознаят с различни възможности за обучение, развитие и кариера в сферата на информационните технологии и иновациите", обясни Николай Петканов, представител на организаторите. 

Изложението беше посетено и от кмета на Варна Иван Портних, който се запозна с дейността на различни технологични компании, школи, училища и работилници, включени в първото издание на "Техно Старт".

На място бяха представени демонстрации на различни интерактивни игри, програмиране на роботи, технологии за 3D принтиране, както и новите модели на електрически картинг и велосипед - проектирани и произведени от варненски компании. Много експерти от различни области - програмисти, дизайнери, маркетолози, обясняваха и насочваха младежите как да развият своите интереси и да изберат подходящо образование.  

"Инициативата е прекрасна, затова сме готови заедно с нашите партньори от ИКТ Клъстер Варна да подготвим следващо издание, което да бъде още по-мащабно и интересно", коментира кметът Иван Портних.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Община Варна, ИКТ Клъстер Варна